2004 – Sokolov: Koupaliště Michal s nejdelším tobogánem zahájilo provoz (TV Západ)

Minulý týden bylo na vodní nádrži Michal u Sokolova otevřeno nové koupaliště. To vzniklo zatopením bývalého hnědo uhelného dolu.

dezinfekce

Výstavba rekreačního areálu za několik desítek milionů korun, kterou financovala společnost Sokolovská uhelná, trvala zhruba osm měsíců. Během této doby zde mimo jiné vyrostly budovy s kiosky, šatnami a sociálními zařízeními. Největším lákadlem budou ale určitě dvě vodní atrakce, a to 110 metrů dlouhá třídráhová skluzavka a hlavně pak obří 180metrový tobogán, po kterém se i přes nepříznivé počasí projel jako první sokolovský starosta společně s oběma svými zástupci.

„No myslím, že si to vychutnám lépe, až bude hezčí počasí, ale každopádně délka je dobrá, když se člověk snaží i ta rychlost je tam potom trochu větší, takže určitě si návštěvníci užijí,“ zhodnotil atrakci starosta Sokolova Karel Jakobec.

S dalšími úpravami okolí nádrže Michal se počítá i v příštích letech. Postupně zde má vyrůst například několik sportovišť a dětských hřišť. V plánu je také rozšíření počtu vodních atrakcí.

„Tak Michal je první, první a já jsem rád, že je tak povedenou. Samozřejmě je tady ještě ta rozinka na dortu, kdy tím, že je první, tak jsme zde udělali i to zázemí. Již v současné době jsou dokončovány dvě nádrže mezi Habartov a Lítovem, z toho jedna využívána pro rekreační účely, druhá pro rybářské. A v závěru této dekády by se měl dokončovat taková ta největší nádrž v té bývalé západní části revíru. Měla by mít rozměr cca 550 hektarů. Je to zatopení bývalých lomu Medard Libík. A samozřejmě vzhledem i k těm rozměrům, kdy de facto je to pro znalce z hlediska plochy pomalu druhá Jesenice, tak si myslíme, že pochopitelně tam to bude už o trochu jiných rozměrech i o jiném způsobu využívání, ale to je budoucnost,“ popsal generální ředitel SUAS František Štěpánek.

Jezero Michal vzniklo rekultivací vytěženého hnědouhelného dolu v okolí Sokolova. Přitom v následujících letech tímto způsobem přibudou další nové vodní plochy.

„Jsou zde stále hlasy, které říkají, že bychom se měli podívat na to, zda by v tomto prostoru, který dle našeho názoru je z hlediska zasazení do přírody a z hlediska i těsné blízkosti aglomerace, která je z hlediska počtu lidí dosti silná a vzhledem k tomu, že zde máme pár metrů k budoucí čtyřproudé komunikaci, my jsme chtěli uvažovat o celoročním provozu. To znamená pochopitelně celoroční provoz související s vodou, ale to je skutečně zatím vize,“ nastínil Štěpánek.

Do správy nového koupaliště se chce prostřednictvím společnosti založené s těžařské firmou postupně zapojit i město Sokolov.

„V podstatě veškerou tíhu v tomto roce ponese ještě Sokolovská uhelná. Je to takové oťukávání provozu, takže uvidíme, jak to bude vycházet ekonomicky. A příští rok už to bude určitě z naší strany víc zabezpečeno,“ dodal Jakobec. 

Celodenní vstupné na koupaliště, které se netýká invalidů a dětí menších než 120 centimetrů, stojí 30 korun, při horším počasí pak o deset méně. Za jednu jízdu na tobogánu se platí 6 korun a na skluzavce čtyři. K dispozici je zde i parkoviště pro téměř čtyři stovky vozidel, kde celodenní stání přijde na 15 korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese

Hlavní zprávy

 

Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese