2004 – Sokolov: Proběhl celostátní seminář o kamerových systémech (TV Západ)

V Sokolově se sešli manažeři prevence kriminality, strážníci a policisté z několika desítek českých měst. V místním Domě kultury se totiž konal seminář o městských kamerových systémech.

dezinfekce

Účastníci se tady mohli seznámit s praktickými výsledky kamerových systémů při potírání kriminality ve vybraných městech, s technickými novinkami nebo legislativními změnami v oblasti použití kamer. Seminář pořádala sokolovská radnice ve spolupráci s Asociací technických a bezpečnostních služeb a Odborem prevence kriminality Ministerstva vnitra, který se prostřednictvím svého dotačního programu finančně spolupodílel na vybudování kamerových systémů ve většině měst.

„My jsme během posledních devíti let, odkdy se rozdělují finanční prostředky na prevenci kriminality, rozdělili více než 600 milionů korun a z toho 313 milionů korun šlo na podporu kamerových systémů. Ty kamerové systémy vznikly v 84 městech, která jsou větší než 10 000 obyvatel a v dalších 37, která jsou menší než 10 000 obyvatel. Ten zájem je o to obrovský. To je hodně peněz. Bylo to dohromady 312 projektů. Ale musím říci, že ta města do těch kamerových systémů už dala nepoměrně více,“ uvedla ředitelka Odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR Jitka Gjuričová. 

Kamerové systémy mají tak v současné době téměř všechna větší města v republice. Pro ta menší přitom nejsou podle názoru odborníků příliš vhodné.

„Protože ty kamerové systémy něco stojí a stojí samozřejmě lidi, kteří je musí sledovat. A pokud je malé město, které má 6 000 obyvatel a musí mít jenom 4 strážníky na to, aby kamerový systém sledovali čtyřiadvacet hodin denně, tak to stojí za zvážení, jestli skutečně pro to město je to efektivní opatření,“ vysvětlila Gjuričová. 

Sokolov nebyl pro pořádání semináře vybrán náhodou. Zdejší kamerový systém totiž patří k nejmodernějším.

„Já se domnívám, že prioritou je lidský faktor, který se nám samozřejmě zdokonaluje v rámci mých podřízených. Do budoucna předpokládáme, že by došlo k obměně monitorovacího zařízení, zejména monitorů a popřípadě rozšíření kamer ve městě Sokolov,“ vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR Sokolov Petr Kubis. 

Po spuštění kamerového systému došlo v sokolovský ulicích k výraznému poklesu trestné činnosti.

„Tak v té první fázi docházelo k tomu, že ve větší míře jsme zadrželi pachatele těch jednotlivých jednání. Potom samozřejmě došlo k tomu, že se ten systém zveřejnil a v současné době vlastně můžeme hovořit, že to je úplně perfektní preventivní záležitost, protože v těch lokalitách, které jsou monitorovány, k trestné činnosti nedochází, nebo v menší míře,“ dodal Kubis. 

Sokolov v současné době sleduje deset digitálních kamer. Obraz se přitom nahrává na moderní záznamové zařízení, které umožňuje vyhledání konkrétní situace v posledních pěti dnech. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy