2013 – Sokolov: Město zavádí kauce při pronájmu bytů (4892) (TV Západ)

Rada města Sokolova schválila nová pravidla pro hospodaření s bytovým fondem. Přiměla ji k tomu situace, kdy nový nájemník často ihned po nastěhování přestane platit nájem a služby.

dezinfekce

„Tato pravidla se žádným zásadním způsobem nemění, přesto, na základě zkušeností, které máme z poslední doby, kdy se nám poněkud zvýšila fluktuace nájemníků v našich bytech, tak jsme se rozhodli přijmout jedno relativně nepopulární opatření, ale přistoupila k němu v podstatě všechna města okolo, takže došlo i na Sokolov. A to jest zaplacení kauce předtím, než bude podepsána nájemní smlouva," vypíchl nejviditelnější změnu místostarosta města Sokolova Karel Jakobec.

Částky jsou podle Rady města na velmi nízké úrovni, ale jejich zavedení bylo potřebné. Mají zabránit nárůstu dluhů, které správci bytového fondu vznikají. Ty by se měly nově hradit právě z uložených kaucí.

„U bytů 1+1 a garsoniér to bude 3000 korun, u bytů 2+1 5000 korun, u bytů 3+1 7500 a u větších bytů 9 tisíc korun. V případě bývalého hotelu Ohře, kde ty byty přeci jen jsou kvalitnější a lépe vybavené, jsou tyto částky nízké, tak tam ty kauce budou dvojnásobné," přiblížil stanovené sazby Jakobec.

O peníze nájemníci nepřijdou. Město je bude vracet.

„Jedná se pouze o dluhy, které vzniknou na nájemném, a samozřejmě, pokud se nájemník bude chovat disciplinovaně a bude řádně plnit své závazky, tak poté, co opustí byt, tato kauce bude vrácena i s úrokem," slíbil Jakobec. 

Sokolov má k dispozici dohromady 1100 bytů.

„Samozřejmě každý žadatel vyplňuje dotazník, kde píše, kde je zaměstnán, kolik má dětí a tak dále a Rada k tomu přihlíží, ale neřešíme jestli dotyčný má takový a takový příjem a nemusí to potvrzovat. Město Sokolov není vlastníkem příliš velkého počtu bytů nadstandardních, které by měly přes 70 – 80 metrů tak, jak je to běžné ve věžácích nebo na Náměstí Budovatelů. Máme jich pouze několik, hlavně v bývalém hotelu Ohře, kam se nám hlásí zájemci poměrně kvalitní, kde problémy s dluhy nemáme, takže tyto byty my bez problémů můžeme nabízet a jsou udatelné," vysvětlil Jakobec.

Po letech, kdy se ročně pronajímalo okolo 30 bytů, se v poslední době prudce zvýšil počet až na stovku nově podepsaných smluv. Základní nájemné je ve výši 50 korun za metr čtvereční.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy