4 varianty pořízení nového firemního vozu

Žádná větší firma se neobejde bez firemní vozové flotily. Zpočátku může jít o několik starších vozů, později o velké nákupy desítek nových automobilů. Jak postupovat při pořízení vozu? Variant je více, než se může na první pohled zdát.

dezinfekce

1) Operativní leasing jako nejjednodušší cesta

Záměrně mluvíme o pořízení vozu, neboť ne každý firemní vůz musí být majetkem společnosti. Stále častěji využívanou metodou provozu vlastního vozového parku je totiž operativní leasing.

Jde o způsob pořízení nového vozu, který je zejména u velkých firem oblíbený pro svoji jednoduchost. Leasingová společnost zařídí veškerou administrativu a odběratel tak kupuje vůz jako službu se vším, co k tomu patří. Neřeší tedy například povinné ručení či havarijní pojištění, platba může obsahovat i přezouvání pneumatik, pravidelný servis vozu, nebo dokonce silniční daň a dálniční známku.

Za vůz se platí měsíční poplatky (v podstatě nájemné)
, např. po dobu tří let, následně je vůz odevzdán zpět do rukou leasingové společnosti. Kromě jiného je „operák“ výhodný i z pohledu zdanění a řízení peněžních toků. Firma si může průběžně uplatňovat odpočet DPH a do nákladů ihned vstupují i jednotlivé platby, z účetního pohledu totiž nejde o dlouhodobý majetek.

2) Chcete vlastní vůz, ale nemáte finance? Řešením je finanční leasing

Ne každá firma disponuje statisíci volných prostředků, za které může nakoupit automobil. Přesto může management společnosti považovat koupi nového vozu za správnou variantu. V takovém případě je ideální volbou půjčka v podobě finančního leasingu.

Firma za vůz složí pouze tzv. akontaci, která představuje zlomek kupní ceny vozu. Zbytek uhradí k datu pořízení leasingová společnost. Následně je vůz po smluvenou dobu, např. 3 nebo 4 roky, splácen. Po poslední platbě se vůz stává trvale majetkem kupujícího.

3) Koupě nového vozu z vlastních prostředků

Třetí variantou je koupě vozu z vlastních prostředků společnosti. Tento způsob nákupu se vyskytuje především u menších profitujících společností, kde koupi vozu řeší přímo majitelé či nejvyšší management. U větších firem by totiž nákup vozu „za hotové“ byl pravděpodobně vyhodnocen jako nevhodný např. z pohledu řízení finančních toků.

Nicméně výhodou je jednoduchá administrativa. Zkrátka za volné peněžní prostředky koupíte vůz, který se stává majetkem firmy, a přitom nevznikají žádné dlouhodobé závazky vůči finančním institucím.

4) Koupě ojetého vozu

I v případě firem ale bývá častou volbou nákup ojetého vozu z firemních prostředků. Opět půjde o cestu, kterou se vydají zejména mladší firmy, které musejí držet náklady na uzdě. Zde je nutné věnovat zvýšenou pozornost tomu, jaký vůz pořídíte. Trh s ojetinami je totiž bohužel stále plný podvodníků a pochybných nabídek. Využijte proto pomoc zkušeného automechanika, který dokáže vůz dokonale prověřit a doporučit ke koupi vhodný exemplář.

Zdroj obrázku: Mikbiz / Shutterstock.com

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy