2002 – Cheb: Festival Devět bran představil židovskou kulturu (TV Západ)

Návštěvníci chebského muzea měli ve středu 6. listopadu možnost seznámit se s kulturními tradicemi židovského národa.

dezinfekce

Organizátoři mezinárodního festivalu nazvaného Devět bran jim představili široké žánrové zaměření této česko-německo-židovské kulturní přehlídky, které sahá od výstav, přednášek, přes hudební a divadelní vystoupení či filmovou soutěž, až po vydávání knih s židovskou tematikou. 

"Název festivalu vychází z knížky Jiřího Mordechaje Langera Devět bran. A ta kniha nám dala takovou metaforu festivalu a to v tom smyslu, že Jiří Langer se v té knize vrací k tradicím židovského národa a to v jeho cestách za Chasidy do polské Haliče. A my se vracíme k tradicím česko-německo-židovského kulturního a společenského sepětí a nějakého společného života," popsal smysl akce ředitel festivalu Devět bran Pavel Chalupa. 

Festival Devět bran, který se letos uskutečnil již potřetí, má každoročně dvě fáze. Počátkem léta probíhá v Praze jeho hlavní část s řadou kulturních vystoupení a na podzim pak jeho organizátoři vyrážejí projekt představit do řady větších měst po celé České republice. 

Součástí programu v chebském muzeu bylo pásmo židovských písní v podání pražské skupiny Marion a prezentace výsledků projektu Zmizelí sousedé. V rámci tohoto celorepublikového projektu pořádaného vzdělávacím a kulturním centrem pražského Židovského muzea se žáci středních a základních škol snažili získat všechny dostupné informace o židovských komunitách, které dříve žily v jejich regionu. 

"A to, co se prezentuje na té výstavě, tady jsou básně, výsledky té práce studentů. Ono to vychází v takovém sborníku, ale tady možnost dneska návštěvníci se seznámit s tím, co vlastně ti mladí lidé vypracovali v těch svých pracech. Čili je to vždycky dáno regionálně, škola v daném městě, daném regionu, prezentuje ten svůj projekt," dodal Chalupa. 

Záštitu nad letošním třetím ročníkem festivalu převzal předseda Senátu parlamentu České republiky Petr Pithart.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy