2002 – Cheb: Sedm slovenských fotografek se představilo v Galerii G4 (TV Západ)

Návštěvníci chebské Galerie G4 se v těchto dnech mohou prostřednictvím výstavy sedmi autorek generace druhé poloviny 90. let blíže seznámit se současnou ženskou fotografií na Slovensku.

dezinfekce

Důležitým momentem výstavy nazvané "Ona a její srdce" je skutečnost, že ženy jako autorky snímají před objektivem opět zástupkyně něžnější poloviny populace. 

"Každá se soustředila na úplně jinou formu, používaly úplně jiný materiál, jiným způsobem se vyjadřovaly, ale jediné co jich spojuje, je tím světem se stává žena, jako hlavní téma nebo motto této výstavy," popsala kurátorka výstavy Bohunka Koklesová.

Zajímavost pohledů na současnou slovenskou ženskou fotografii je znásobená také růzností použitých forem. K vidění je zde dokumentární, volná i experimentální fotografie, fotografické instalace, tedy kombinace fotografií s kresbami nebo digitální tisky. 

"Velmi zajímavě a přitažlivě, zejména pro pány, je série fotografií Doroty Sadovské, která se nazývá Korporality. A je to jakýsi autoportrét, kdy si tlaky rukou deformuje svá vlastní prsa a souvisí to s jejím osobním postavením vlivem společnosti, blízkých na ní samotnou. Tedy je to takový symbolika, jsou to symbolická gesta. Další, kterou bych mohla představit velmi ráda, je Dominika Ličková, která vytvořila fotografickou instalaci, která se nazývá 25 hodin denně a skládá se z kreseb, jejích vlastních a fotografií. A znázorňuje její dvě sestřenice, kterou jsou schopné strávit celé hodiny před zrcadlem předtím, než vůbec vyjdou na ulici. Tedy je to o tom, jak ženy dokáží podřídit krásu i osobní život té kráse," dodala Koklesová. 

Výstava "Ona a její srdce", která byla pro chebskou Galerii G4 speciálně připravena, zde bude k vidění až do 7. prosince. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy