2002 – Cheb: Spolupráce s Nižním Tagilem by se měla rozšířit (TV Západ)

Spolupráce mezi Chebem a ruským Nižním Tagilem by měla pokračovat i v následujících letech. Starosta uralského města Nikolaj Naumovič Diděnko navrhl při návštěvě Chebu například výměny mládeže, sportovců a také hudebníků.

dezinfekce

Partnerství mezi oběma městy je přitom zřejmě jediným, které z minulého režimu přetrvalo přes společenské změny v obou zemích. Starosta Nižního Tagilu nejprve se svým chebským kolegou projednal předběžné znění partnerské smlouvy mezi městy na příští období. 

V obřadní síni radnice se poté sešel se zástupci chebských kulturních a sportovních organizací, které se v minulých letech na prohlubování vzájemných partnerských vztahů podílely. Všem přítomným předal nejrůznější věcné dary a suvenýry, veterána II. světové války Josefa Chmelu pak jako vůbec prvního cizince vyznamenal stříbrným řádem města Nižnij Tagil. 

"Naše dlouholeté přátelství se zakládá především na vzájemných kulturních vztazích a výměnných pobytech. Žádnou roli v něm nehraje politika, protože každý národ má svou vlastní cestu. Myslím, že přátelství mezi dvěma městy založené na spolupráci v oblasti kultury či sportu, tu politiku ani nepotřebuje," uvedl starosta Nižního Tagilu Nikolaj Naumovič Diděnko.

V příštím roce by měly z Nižního Tagilu dorazit do Chebu například tři taneční páry na tradiční soutěž Grand Prix, handicapovaní sportovci na klání vozíčkářů ve stolním tenise nebo hudební soubor na jazzový festival. Z nových projektů se pak mluvilo například o navázání spolupráce mezi chebskou Ekonomickou fakultou a Nižnětagilskou Polytechnickou univerzitou, případně také mezi turistickými Infocentry obou měst. 

"Objevilo se spousta nových projektů, ale pořád je to o té kultuře a sportu, je toho více. Dalo by se říci – ne nový projekt – ale více projektů podobných," dodal starosta Chebu Jan Svoboda. 

Všechny chystané projekty jsou součástí rámcové dohody o spolupráci obou měst v příštím roce. Definitivní znění partnerské smlouvy pak musí schválit ještě chebské Zastupitelstvo. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy