2002 – Cheb: Studio Krystal otevřelo scénu v podzemí (TV Západ)

Novou divadelní scénu v historickém podzemí na Šancích chebského hradu otevřeli ve čtvrtek 22. srpna členové zdejšího experimentálního studia Krystal. První hrou, kterou mohli diváci v atraktivních prostorách podzemních kasemat zhlédnout byla derniéra, autorské představení podle námětu Edwarda Albee v podání herce Vratislava Mikana.

dezinfekce

"Volně jsem si zpracoval hru Stalo se v ZOO. Je to monodrama a ta hra mě oslovila již před 25 lety, kdy jsem externě spolupracoval s chebským divadlem, tak mi ji našel pan Jan Grossman. A od té doby jsem nevěděl – tehdy byla jiná doba – a teď cítím, že ty postavy jsou vlastně totožné s dnešními lidmi, s jejich starostmi. Je to o sobeckosti, nelásce o vztazích, jaké my známe," popsal Mikan. 

Podzemní prostory chebského hradu chce Krystal prozatím využívat jako tzv. letní scénu. V budoucnu, po provedení dalších potřebných, ale také finančně náročných úprav by zde pak divadelníci chtěli vystupovat celoročně. 

"Už je to poměrně hodně let, kdy přišel s nápadem oživit Šance pan Hlůže z Galerie Růžový kopeček. A postupně se tady něco začalo budovat. V současné době jsou tady noví nájemci a když jsme spolu mluvili o využití podzemních prostor, tak jsme došli ke společnému závěru, že by bylo dobré to oživit právě nějakou kulturou a tedy otevřít zde divadlo pro náš Krystal," přiblížil vedoucí experimentálního studia Jan Homolka. 

Na návštěvníky nové scény zde nečeká pouze samotné divadlo. Součástí každého představení je také prohlídka části historického podzemí hradu, které bylo vybudováno v 17. a 18 století a rovněž výstava reprodukcí dne již neexistujících zákoutí starého Chebu. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy