2002 – Cheb: V muzeu se představuje lubská houslařská škola (TV Západ)

Výstava strunných nástrojů nazvaná Řemeslo s kouzlem hudby je v těchto dnech k vidění v prostorách chebského muzea. Expozici je jakousi předehrou oslav odborné houslařské školy v Lubech u Chebu, která si v příštím roce připomene 130 let od svého založení.

dezinfekce

"Ten region celý, Kraslice, Klingenthal, Markneukirchen, byla taková oblast, kde se ty hudební nástroje vyráběly v podstatě ve velkém množství a ten region se na tuto výrobu velice zaměřoval," popsal kurátor výstavy Václav Klečka. 

Součástí výstavy nejsou pouze ukázky děl mistrů houslařů, ale také improvizovaná řemeslná dílna. Studenti lubské školy jsou totiž po předchozí domluvě připraveni představit výrobu nástrojů přímo v muzeu. Tradice výroby hudebních nástrojů v tomto regionu je velice stará a sahá až na konec 16. století. 

V době katolické protireformace sice odešli mnozí nástrojaři do sousedního Saska, takže koncem 17. století se zprávy o lubském houslařském cechu na 150 let, až do jeho nového založení roku 1826, ztrácejí. Přesto ale existuje řada důkazů, že kontinuita výroby hudebních nástrojů nebyla nikdy úplně přerušena. V současné době je pro Luby vedle tovární výroby charakteristická také výroba nástrojů z dílen mistrů houslařů. 

"V podstatě z těch starších houslařů, kteří Luby zastupují je Emil Lupač, Josef Holpuch, Alois Šibal, Josef Dvořák. Z kytarářů rodina Schneiderů, kteří jsou velice významnou rodinou v této oblasti," vyjmenoval Klečka. 

Součástí slavnostního zahájení této výstavy bylo také vystoupení houslového virtuoza Jaroslava Svěceného, který návštěvníkům představil část své vzácné sbírky houslí, mezi nimiž se pochopitelně i výrobky lubských mistrů.

"Já, vzhledem k tomu, že se zabývám celým vývojem historie houslařství, celý projekt, který se jmenuje Fiorino a zabývám se různými houslařskými školami, tak samozřejmě lubská škola tam nemůže chybět, a proto, že do Lubů jezdím, tak mám poměrně velký přehled a pochopitelně, že něco je jiného než ta historie lubského houslařství sahá až do těch starých německých nástrojů od 18. století a pokračuje tou novodobou historií českou a dneska si myslím, že lubská škola houslařská patří opravdu k tomu nejlepšímu, patří k tomu, co snese zahraniční konkurenci. Řada interpretů koneckonců na lubské nástroje hraje," vyznal svůj obdiv k Lubům Jaroslav Svěcený. 

Výstava Řemeslo s kouzlem hudby, jejíž návštěvníci si mohou prohlédnout nástroje až z období renesance, bude v chebském muzeu probíhat do 15. září. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy