2002 – Cheb: Výstava Lidský příběh připomíná holokaust a odsun (TV Západ)

Vernisáží výstavy obrazů malíře Michala Kadlečka v chebském kostele sv. Bartoloměje byl před několika dny odstartován projekt Nadačního fondu Johanna Balthasara Neumanna nazvaný Lidský příběh, jehož hlavním cílem je přiblížení hrůz holokaustu a poválečného odsunu sudetských Němců.

dezinfekce

Česko-německý vzdělávací projekt Lidský příběh, který vznikl za finanční podpory Evropské Unie, se obrací především na školní mládež ve věku od 14 do 20 let a chce ji konfrontovat s těmito tragickými kapitolami v dějinách obou států. 

Výstava velkoformátových obrazů Michala Kadlečka tematicky zaměřených právě na období válečného vyvražďování Židů a poválečného odsunu sudetských Němců je přitom jeho úvodním bodem. 

"Obracíme se na školy, chceme aby mladá generace se s těmito tématy seznámila a aby si mladí lidé uvědomili jaké tragické věci se to odehrály. A chceme aby sami přišli na to, že takové věci se již nikdy neměly opakovat," popsal cíle výstavy tajemník Nadačního fondu Václav Mls. 

Vystavené obrazy, při jejichž tvorbě se Michal Kadleček snažil zachytit náladu a emoce spojené s holokaustem a odsunem, jsou doplněny dvojjazyčnými texty, které k dané době neodmyslitelně patří. Přestože obrazy mají vyprávět o tragických lidských osudech, autor se kvůli zobecnění výpovědi záměrně vyhnul figuracím a místo toho použil prázdnou krajinu nebo určité prostředí. 

Autoři projektu počítají s tím, že školní mládež výstavu navštíví v rámci výuky Dějepisu a Občanské nauky, a z tohoto důvodu již navázali kontakt s učiteli těchto předmětů. 

"Aby žáci a studenti základních a středních škol byli konfrontováni emocionálně s těmito dvěma tématy. Druhým pilířem projektu bude výuka. V rámci tohoto druhého pilíře podporujeme učitele tím, že jim zakupujeme pro výuku literaturu, odbornou literaturu a učitelé by měli o těchto dvou tématech vyučovat. A třetím pilířem projektu je literární soutěž. Přáli bychom si a vyzveme mladé lidi, žáky, studenty, aby se zúčastnili této literární soutěže a psali krátké příběhy, povídky na téma Lidský příběh. Povídky o osudech lidí buď v období holokaustu nebo v období poválečného vyhnání Němců," dodal Mls. 

Výstava bude v kostele sv. Bartoloměje probíhat až do konce října. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy