2002 – Františkovy Lázně: Výstava Setkání spojuje miniatury s obrazy (TV Západ)

V Městském muzeu ve Františkových Lázních je v těchto dnech k vidění společná výstava amatérského knihaře a recesisty Libora Michaláka a malíře Valdemara Sokola nazvaná Setkání.

dezinfekce

Michalákovým partnerem zde původně měl být známý výtvarník Vladimír Komárek, jehož zdravotní stav se ale na počátku příprav expozice náhle zhoršil a dnes již bohužel není mezi námi. Po prvotních úvahách o zrušení výstavy ale došlo k dalšímu inspirativnímu setkání. 

Rozhlasový moderátor Tomáš Sláma totiž Libora Michaláka seznámil s malířem Valdemarem Sokolem a oba autoři brzy zjistili, že mají podobný pohled na svět i stejný druh humoru. Bylo tedy rozhodnuto, že výstava se uskuteční, a že její název Setkání je i v tomto případě na místě. 

Libor Michalák, civilním povoláním pedagog na chebské ekonomické fakultě, se na výstavě představuje zhruba šesti desítkami humorných knižních miniatur, jak sám říká, aprílových knížek, jejichž vázáním se zabývá poslední tři roky. 

Tyto humoristické miniatury jsou jakýmsi protipólem mystických maleb Valdemara Sokola. V jeho deskových obrazech, kde hloubka zachycených fantaskních krajin téměř vybízí ke vstoupení, se odráží původní Sokolova profese scénografa. Zajímavá symbióza děl obou autorů bude přitom ve františkolázeňském muzeu k vidění až do 23. října.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy