2002 – Nebanice: Rekonstrukce úpravy vody vyšla na 134 milionů (TV Západ)

Podstatně kvalitnější vodu začala díky nedávno dokončené rekonstrukci produkovat biologická úpravna vody v Nebanicích. Oblast Chebu, Františkových Lázní a část ašského výběžku je tak od počátku července zásobována pitnou vodou z výrazně menším obsahem železa, manganu i oxidu uhličitého.

dezinfekce

Celkové náklady na rekonstrukci nebanické úpravny, která byla zahájena v říjnu roku 200 a probíhala za plného provozu, činily zhruba 134 milionů korun. Dotací ve výši téměř 43 milionů přispělo Ministerstvo zemědělství a zbytek byl pak hrazen z prostředků společnosti CHEVAK. 

"Úpravna vody Nebanice je schopna vyprodukovat 240 vteřinových litrů vody, která splňuje, už s předstihem, přísné evropské normy," uvedl pracovník úpravny František Kolář.

Pitná voda ze zrekonstruované úpravny je jednak kvalitnější pro spotřebitele a zároveň šetrnější k vodovodnímu potrubí. Díky použitým originálním řešením, využívajícím například samospád vody, spotřebuje nyní úpravna podstatně méně energie a sníženo bylo také množství nutných chemikálií a prací vody. Z jediného dispečinku lze navíc počítačem kontrolovat a řídit celé zařízení úpravny, zdroje vody i všechny hlavní uzly navazující vodovodní sítě. 

"Úprava vody je třístupňová, tzn. že první stupeň je tzv. aerace, druhý stupeň je tlaková filtrace, kde voda prochází pod tlakem přes filtraci a třetí stupeň je otevřená filtrace, kde voda prochází přes vápencovou drť," vysvětlil Kolář. 

Úpravna vody, která byla postavena již v padesátých letech, získává v současné době veškerou vodu pouze z kvalitních podzemních zdrojů z hloubkových vrtů v oblasti Nebanic a Obilné a obejde se tudíž bez vrchní vody ze záložní jesenické přehrady.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy