2002 – Region: Jedenáctý ročník Festivalu uprostřed Evropy byl zahájen (TV Západ)

V neděli 21. července byl v chebském Západočeském divadle za účasti řady významných hostů z české i německé strany slavnostně zahájen 11. ročník Česko-bavorsko-saského kulturního festivalu Uprostřed Evropy, který je letos tematicky zaměřen na vztah přírody a umění.

dezinfekce

Cílem organizátorů této prestižní přehlídky je snaha přispět k lepšímu poznání kulturních tradic obou sousedních zemí, k obnovení normálních přeshraničních sousedských vztahů, a také k rozvoji cestovního ruchu v příhraničních regionech Čech a Německa, které leží v samotném srdci Evropy. 

"Během své tisícileté historie bylo město Cheb vždy městem setkávání lidí různých národností, různého přesvědčení. Bylo vždy městem, kde se prolínaly nejrůznější kulturní vlivy. Bylo vždy společenským centrem celého regionu," uvedl během své zdravice starosta Chebu Václav Jakl. 

Velvyslanec Spolkové republiky Německo v Praze Michael Libal se při zahájení festivalu pokusil ve svém politickém projevu zmapovat problémy současných česko-německých vztahů. V rámci diskuse o poválečném odsunu Sudetských Němců by si podle něj měli Němci uvědomit, jak zcela odlišné je postavení dnešní České republiky jako člena NATO od situace v roce 1945. Češi by naopak měli pochopit, že Evropa se již nenachází v době po Postupimi, ale již řadu let v éře po Helsinkách. Překonání vzájemných traumat si ale podle jeho slov vyžádá ještě určitý čas. 

"V poslední době je často slyšet, že česko-německé vztahy nebyly nikdy na lepší úrovni než v současnosti. Tato myšlenka je správná, ale pouze v případě, že ji doplníme ještě o jednu větu. Odpovídající formulace by měla znít asi takto: Česko-německé vztahy nebyly nikdy na lepší úrovni než v současnosti, ale pouze v případě, že se jedná o praktickou spolupráci týkající se našich společných zájmů a cílů," zdůraznil odstín Libal. 

Do letošního ročníku festivalu se zapojí 59 měst a obcí z obou stran hranice. Program přehlídky, v jejímž rámci vystoupí řada věhlasných interpretů, obsahuje vedle koncertů také výtvarné výstavy, divadelní představení či setkání umělců. Multikulturní festival vyvrcholí 8. září závěrečným koncertem Pražské filharmonie a Kühnova sboru pod vedením Jiřího Bělohlávka v obří klášterní bazilice ve Waldsassenu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy