2003 – Cheb, Sokolov: Města navštívil prezident Klaus s doprovodem (TV Západ)

V pátek jedenáctého dubna navštívil prezident Václav Klaus Karlovarský kraj. Při jedné ze svých prvních návštěv se nová hlava státu setkala také s obyvateli Chebu a Sokolova.

dezinfekce

Návštěva karlovarského regionu byla jednou z prvních cest nového prezidenta po České republice, předtím totiž zavítal pouze do jižních Čech. První zastávka v dvoudenním programu patřila městu Cheb, kde se hlava státu objevila po sedmi letech. Na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad přijel Václav Klaus s manželkou Livií přímo z německého Berlína, kde byl den před tím na oficiální zahraniční cestě. Před budovou radnice proběhlo neformální setkání prezidentského páru s občany města, kterých se zde sešlo zhruba pět stovek.

"Jak se máte v Chebu, dobře? No já doufám, že to tak je. My opravdu se snažíme, aby v naší zemi, trošku náladu, atmosféru, pohodu, zase zdvihli, aby se ty tváře trošku rozjasnily, aby byl na ní spíš úsměv než vážná starost. Já dobře vím, že samozřejmě, že ten svět není jednoduchý a víme to všichni a není každý den radostno a veselo. Ale pokusme se, aby těch dnů s tím plusovým znaménkem bylo více, a těch s tím mínusovým bylo méně," pozdravil prezident Václav Klaus lidi shromážděné na chebském náměstí. 

Od starosty Chebu Jana Svobody dostal prezidentský pár darem nedávno vydanou reprezentativní knihu města a čokoládové předměty, konkrétně Medvěda a botu. Mezi členy doprovodu Václava Klause nechyběl ani jeho dlouholetý spolupracovník a v současné době tajemník, chebský rodák Ladislav Jakl.

"Milí Chebani, já vás moc zdravím a můžete si být jistí, že i na tom hradě pořád vím, odkud jsem a kam patřím. Cheb mám rád," uvedl Jakl. 

Z chebského náměstí se prezident přesunul na místní gymnázium Ve zdejší tělocvičně, kde ho mimo jiné přivítal studentský Jazz Band, se sešel s pedagogy a studenty školy.

"Já jsem samozřejmě strašně přísný, takže první věc, kterou mě ode mě uslyšíte, je učit se, učit se, učit se. Takže to já vím, že vás moc nepotěším, ale to se prostě nic jiného nedá dělat, protože co se člověk nenaučí, když je takhle velký, jak jste vy dneska, tak to už se nenaučíte potom nikdy a pak budete plakat a ronit slzy," varoval Klaus. 

 Více než tři čtvrtě hodiny pak Václav Klaus odpovídal na otázky studentů, kterých se zde sešlo všech 600.

"Pane prezidente, kdybyste měl tři přání, co byste si přál?" dotázala se jedna ze studentek. 

"Já bych si hlavně přál něco pro sebe, ale něco taky pro nás, pro svět tady kolem nás. Bych si moc přál, aby ta naše zemička vzkvétala, abychom se navzájem nerozhádávali, aby tady převládalo takhle pozitivní vidění světa, aby tady převládala dobrá nálada, aby všichni věděli, že to, jak se jim daří, převážně závisí na nich samotných, jak se snaží, jak se učí, jak pracují, jak se prostě ohánějí. To bych si strašně přál, aby u nás zvítězilo. Pro sebe bych si přál, abych ještě chvíli vydržel, fyzicky vydržel to, co dělám a aby mě Klausová nezlobila," dodal prezident. 

Po zhruba hodině a půl strávené v Chebu zamířila prezidentská delegace do sousedního Sokolova. Na návštěvu Sokolova měl Václav Klaus vyhrazenou pouze zhruba půl hodinu, proto také prezidentská kolona zamířila přímo na Staré náměstí. Po vystoupení z auta se nejprve prezidentský pár pozdravil s přihlížejícími občany a poté ho ve městě oficiálně přivítal starosta Karel Jakobec, který zdůraznil, že hlava státu Sokolov navštívila po více než třinácti letech. 

Vedle nezbytných květin od dětí ze zdejších mateřských škol dostal prezidentský pár darem také jednu netypickou pozornost, Borovici hedvábnou, kterou by si měl vysadit na své chalupě. Sokolov, který byl dlouhá desetiletí spojován zejména s uhlím a chemií, aspiruje v posledních letech na to stát se městem zeleně a právě sazenice stromů je z tohoto důvodu podle představitelů města nejvhodnějším dárkem.

"Děkujeme pěkně. To je docela taková ironie osudu, dát nám něco na chalupu. My se musíme přiznat, že od té doby, co mě zvolili prezidentem, tak jsme ještě na chalupě nebyli. Tak s velkým zájmem se tam projedeme snad o Velikonocích příští týden podívat, abychom zjistili, jestli ta chalupa ještě stojí. Ale o tom, který strom se tam smí a nesmí zasadit, o tom rozhoduje výlučně paní Klausová," poděkoval a vysvětlil prezident. 

"Já s ní při obědě o tom promluvím, samozřejmě," doplnil starosta Jakobec. 

"Dobrý den, já bych vás chtěla nejdříve všechny pozdravit. Jsem ráda, že jsem zase tady, protože jsem ráda mezi lidmi vůbec a jak to řekl můj muž, to nejdůležitější je, abychom se na sebe neškaredili. A vy se neškaredíte a já taky ne. Já jsem chtěla poděkovat moc za ten dárek, protože když tady je nabízena odborná pomoc, tak stromky sázím já," pozdravila občany Livie Klausová. 

Ze sokolovského náměstí zamířil Václav Klaus na prohlídku hnědo uhelného lomu Jiří a pak se již vydal na návštěvu Karlových Varů. 

Autor: 1 Editor Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy