2003 – Sokolov: Zástupce EU Cibrian navštívil město (TV Západ)

V pondělí 5. května navštívil Sokolov velvyslanec a vedoucí delegace Evropské komise Ramiro Cibrian. V Městském domě kultury diskutoval s představiteli regionu, podnikateli, politiky a zástupci neziskových organizací o výhodách a nevýhodách plynoucích z našeho vstupu do Unie.

dezinfekce

Návštěva Sokolova byla již 40. zastávkou na velvyslancově turné po českých městech, které předchází červnovém referendu. Na úvod Ramiro Cibrian zdůraznil, že první tři roky po vstupu do Unie republika každoročně dostane 23 miliard korun, což je podstatně více, než bude činit náš příspěvek do společného rozpočtu. Při čerpání těchto peněz budou podle něj hrát klíčovou roli regiony, které si samy na základě národního operačního plánu zvolí svoje investiční priority. 

Ramiro Cibrian se dotkl i našich vztahů s Německem a Rakouskem. Konstatoval, že vyřešení majetkových otázek z minulosti se i přes určité tlaky nestalo podmínkou našeho vstupu do Unie a i nadále zůstane pouze záležitostí bilaterálních jednání. Zažehnána je již podle něj také nedávná krize plynoucí z ne jednotného názoru členských států na válku v Iráku. Ta ukázala, že společná zahraniční politika Unie není i přes řadu dílčích úspěchů ještě úplně silná. 

Plnoprávným členem EU se má ČR stát od května příštího roku. Již 16. dubna byla v Aténách podepsána přístupová smlouva, kterou nyní musí ratifikovat parlamenty všech členských států. Definitivním zpečetěním vstupu by pak mělo být naše červnové referendum. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy