2013 – Sokolov: Město zpřísní pravidla pro fungující herny (4905) (TV Západ)

Od začátku loňského roku začala v Sokolově platit nová vyhláška, která řeší výherní hrací automaty. Město během roku vyhodnocovalo její účinnost a také příjmy do rozpočtu.

dezinfekce

„Zpočátku se zdálo, že to bude dokonce méně, než v roce 2011, nicméně v druhém pololetí ten výtěžek narůstal, takže celkově jsme získali 18 milionů korun, přičemž v roce 2011 to bylo milionů dvanáct,“ uvedl starosta města a senátor Zdeněk Berka.

V dubnu město proto rozdělí 3,3 milionu do sportu, kultury a sociální oblasti jako peníze navíc a to podle nového klíče. Město nyní řeší, co s hernami do budoucna. 

„Nakonec jsme se rozhodli, že stávající stav, to znamená ty herny, které existují, zakonzervujeme. To znamená, že schválíme ta místa, kde ty herny jsou a v jiných místech to povoleno nebude,“ sdělil jasně Berka.

Zrušena proto byla vyhláška, která zakazovala videoloterijní terminály po skončení povolení od Ministerstva. Za tento ústupek ale budou v březnu zastupitelé schvalovat nové, přísnější, podmínky provozu heren.

„V podstatě se jedná o to, že ty herny budou bodově ohodnoceny, bude to kontrolovat naše Městská policie a pokud ta herna nesplní nějaký limitní počet bodů, tak pak budeme zvažovat, že toto místo vyškrtneme ze seznamu,“ pohrozil Berka.

Tím by se herna zrušila bez náhrady. Pokud se tomu budou chtít provozovatelé vyhnout, budou muset splňovat řadu podmínek. Ty mají vést k větší bezpečnosti a transparentnosti heren. Zakázána bude také reklama na zařízení.

„A budeme určitě požadovat, aby ti provozovatelé strpěli umístění kamer a uchovávali po určitou dobu záznam dění v herně. Budeme uvažovat i o tom, že pokud to bude výhradně herna, nikoliv nějaký hostinec, kde bude pár přístrojů, aby tam byla návštěvní kniha, případně se museli ti hráči nějakým způsobem legitimovat,“ vypočítal Berka.

Přesné znění podmínek bude předmětem diskuse a jednání. Kontroly dodržování podmínek pak budou pravidelné. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy