Bochov: Hasiči oslavili výročí 150 let (TV Západ)

Bochovští dobrovolní hasiči oslavili v sobotu 3. září výročí 150 let od svého založení. Zdejší jednotka zařazená jako JPO III se 112 členy od přípravky přes žáky a dorostence až k seniorům, patří mezi největší sbory v regionu.

dezinfekce

Od roku 2017 je předurčena na dopravní nehody a ročně vyjíždí zhruba k 60 výjezdům. Provozuje mimo jiné vozidlo Tatra 815 z roku 2014 s nádrží na 4000 litrů vody s velkou kabinou, kam se vejde osádka řidič a pět členů.

Od půl druhé se průvod, ve kterém se shromáždilo celkem deset dobrovolných hasičů z regionu včetně německých kolegů z Thiersheimu u hasičské zbrojnice za dohledu sochy patrona hasičů sv. Floriána. Společně s dalšími kolegy hasiči, členy místního sboru, návštěvníky a občany města Bochova vyšel průvod za doprovodu dechové hudby Hasičanka na místní hřbitov položit věnec k pomníku všech hasičů.

"My jsme chtěli uctít památku našim bývalým hasičům, kteří to tady vlastně zakládali. Leží tam ti němečtí obyvatelé, víme všichni, jak byla pohnutá doba, jak se to v pětačtyřicátém tady všechno utnulo. Plus už jsou tam i naši dědové, jako můj děda, který v padesátých letech bych také starosta sboru. A máme tam dost už i kamarádů, což je také nemilé, ale chtěli jsme uctít i tu památku všem lidem, protože i ti, i když nebyli členové, tak podporovali určitou organizaci, jestli to byli hasiči nebo to bylo něco jiného, takže i ti museli pomáhat. Vždycky to není jen na té hasičské rodině," popsal starosta SDH Bochov Milan Vodička.

K průvodu se pak přidala hasičská technika a když všichni dorazili k místnímu kulturnímu domu, následoval slavnostní nástup. Zazněla státní hymna České republiky. Starosta okresního sdružení Karlovy Vary Stanislav Hubáček pozdravil přítomné a předal stužky jako ocenění vybraným členům dobrovolných hasičů z Bochova za věrnost sboru za 10, 20, 40 a dokonce 60 let služby. Šest desítek let se působí pan Michal Kele jako řidič. Původem z nedaleké Údrče celý život pracoval v zemědělství, řídil všechny druhy vozidel od traktoru přes nákladní auta po autobus. 

"Tím pádem jsem tady zůstal v Bochově a jsem tady v Bochově od těch let a tady jsem potom nastoupil do hasičárny. A jsem tady furt. Jsem jezdil hasičskými auty," přiblížil pan Kele.

Poloha města u frekventovaného tahu na Prahu se promítla i do vzpomínek pana Keleho. 

"My jsme to měli tady - na Prahu ta Šestka (silnice č. VI – pozn. redakce) – každou chvilku něco bylo, tak jsme vyjeli zachránit. Pomohli jsme," potvrdil vitální hasič. 

A prozradil také svou zálibu, kterou si dopřál v důchodovém věku.

"Jsem šel potom do důchodu a založil jsem starých pánů hasičských ... a soutěžili jsme. Tak zatím to ještě furt mám, ale počítám, že jako už ... ale dával jsem dohromady, dvanáct nás bylo, nějací ubyli, ale jinak devět nás se drží furt. Takže ještě jezdíme na ty soutěže jako starý páni. Jinak zatím to šlo, no," dodal skromně.  

Starosta města Žlutice a žlutických dobrovolných hasičů Václav Slavík a starosta Bochova Miroslav Egert postupně připojili pamětní stuhy na prapory zúčastněných sborů. 

Následně předal starosta Krajského sdružení Karlovarského kraje Alois Minář medaili sv. Floriána bochovským dobrovolným hasičům jako výraz uznání. K publiku promluvili další hosté včetně starosty města Bochov, který zdůraznil význam sboru pro město a okolí.

"My si nesmírně dobrovolných hasičů vážíme. Protože jsme si vědomi, jako Zastupitelé, město toho, že bez hasičů neuděláme téměř žádnou akci, neobejdeme se bez nich při zvládání jakýchkoliv živelních katastrof a samozřejmě k ochraně a pomoci obyvatelstvu a pomáhají nám taky při výjezdech k nehodám a k požárům," uvedl starosta Bochova Miroslav Egert.

A připomněl výraznou materiální a finanční pomoc města svým dobrákům. Do své řeči si také připravil malý výčet dobových zápisů z kroniky města týkajících se historie zdejšího sboru. 

"Každá zmínka o hasičích je velice zajímavá. Mě nejvíce zaujalo to, že už někdy v roce 1934 pomáhali naši hasiči u zásahu vyproštění osob z havarovaného autobusu. To by mě nikdy nenapadlo. Ale stalo se," vybral z výčtu Egert. 

Následovalo slavnostní složení slibu mladých hasičů z Bochova. Poté se již rozběhl další program, ve kterém nechybělo dobré jídlo a pití spolu s hudbou k tanci. Místní hasiči mohli také konečně oslavit nedávný velký úspěch. 

"Naši hasiči se zúčastnili Mistrovství České republiky a v Požárním útoku dosáhli druhého místa mezi sbory dobrovolných hasičů. Což je vynikající úspěch, který jsme absolutně nečekali, a který ti hasiči potřebují oslavit. Takže mě to stálo nějakou korunu na oslavu. Dnes, kdy slaví 150 let výročí, tak se potřebují zase pobavit, takže je čeká po slavnostním průvodu a slavnostních oficialitách hudební zábava až možná do brzkého rána," dodal starosta Miroslav Egert. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy