Cheb: Množství komunálního odpadu roste (TV Západ)

Na tiskové konferenci města Chebu se v pondělí 22. května otevřelo mimo jiné téma Odpadového hospodářství. Souhrnná zpráva potvrdila trend zlepšujícího se třídění i snižování objemu směsného komunálního odpadu, který v budoucnu nebude možné ukládat na skládky.

dezinfekce

Obyvatele ale přirozeně nejvíce zajímají poplatky, jež činí v současné době 700 korun na osobu a rok. 

„Je to záležitost, která nás čeká v rámci přípravy rozpočtu na příští období a musíme se tím zabývat. Už proto, že ten poplatek je stálý více než dvě volební období poměrně hodně dlouho a skutečně ty náklady rostou. Ale uvidíme, jak dopadne celá příprava rozpočtu. Chceme samozřejmě občany zatížit co nejméně poplatky,“ uvedl starosta Chebu Jan Vrba. 

Městská firma CHETES vyváží více než 3000 odpadových nádob a k tomu 18 velkoobjemových podzemních kontejnerů. Množství vytříděného odpadu již šestým rokem narůstá. Roste ale též příspěvek města na odpadové hospodářství. Cenu svozu a zpracování vyprodukovaného komunálního odpadu dále navyšují především černé skládky i nedokonale nastavená legislativa.

„A bohužel občané ne vždy využívají dva sběrné dvory, které zde máme, a které občané Chebu s trvalým pobytem v Chebu mají zadarmo. Možná řada lidí, kteří, kteří zde bydlí a nemají tady trvalý pobyt, tak asi považují za jednodušší to vyvézt mimo město. Ale další věc, která je problémem, je množství komunálního odpadu, který musíme zpracovat je ta, že tady bydlí řada lidí s přechodným pobytem, ať již to jsou cizinci nebo ti, kteří pracují třeba v Německu a jezdí sem z vnitrozemí a přes týden tady bydlí, kteří produkují odpad. A bohužel ten systém, který je zaveden z poplatků za tvorbu komunálního odpadu, který je svázán s rodným číslem, které má trvalý pobyt v Chebu, tak jde mimo tyto lidi a tím pádem jaksi nám množství odpadu není pokryto výběrem,“ dodal Vrba. 

V roce 2022 město získalo na poplatcích od občanů necelých 20 milionů korun, dalších 5,5 milionu za zpětný odběr od společnosti EKO – KOM. Celkové náklady na odpadové hospodářství činily více než 51 milionů, rozdíl 25,5 milionu tak muselo město doplatit. Podrobnou zprávu o celé problematice naleznete ke stažení v textové části reportáže.

Odkaz:
https://mega.nz/file/pmlG2QgJ#rK0UwD6ImtjZRiZk-YvvhfIWOrY2v4JYEvj5TOhQMcs



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy