Cheb: Obří skate plaza se otevřela veřejnosti (TV Západ)

V sobotu 15. října se konečně po dlouhých letech dočkala skejtová komunita v Chebu a okolí svého svatostánku. Na levém břehu Ohře ve sportovně-rekreačním areálu Krajinky na ploše 2600 metrů čtverečních vznikl unikátní prostor s názvem Skateplaza Cheb.

dezinfekce

Zahájení provozu skateparku si nenechaly ujít stovky lidí. Na hladkém betonovém povrchu tak bylo možné vidět prohánět se nejen skateboardy, ale také koloběžkáře či jezdce na in line.

"Pro nás symbolicky je to vlastně úplně poslední akce, kterou dokončujeme jako končící vedení města a mě nesmírně těší, že to je právě dokončení skateparku. Ten projekt se totiž rodil strašně bolestivě a stál obrovské množství úsilí a trošku i politické odvahy. Jednak proto, že se mnohokrát navýšila cena, že jsme těžko hledali zhotovitele, a taky proto že mnozí byli proti. Mnozí lidé tvrdili, že to je zbytečné sportoviště pro pár podivně oháklých lidí, kteří poslouchají divnou muziku, a kteří to tady stejně během týdnů všechno zničí. Já myslím, že jste důkazem toho, že to tak nebude, ale moc bych vás chtěl poprosit. Tohleto není městský skatepark, to je váš skatepark a vy si o něj musíte pečovat. Nepřipusťte, aby vám ho někdo zničil, protože tím dáte jenom vodu na mlýn těm, kteří ten skatepark nechtěli. A budou říkat, až se tady jednou bude uvažovat o parkurovém hřišti, pumptrackové dráze nebo jiných zajímavostech, že vlastně jste si zničili skatepark a nic dalšího si nezasloužíte. Já vím, že si to zasloužíte a přeji vám, aby vám ten skatepark sloužil nejenom teď, ale mnoho let. A já až tady budu kolem běhat a jezdit na kole, tak se strašně rád podívám na to, co tady všechno předvádíte. Takže se nezraňte a užijte si to dneska. Díky," popřál všem zúčastněným starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Informace o konceptu sdělil zástupce projekční firmy. 

"My se snažíme navrhovat co nejvíce otevřené prostranství. Ať to simuluje veřejný prostor a ne skatepark, na který se lidi bojí jít i neskejťáci a nekoloběžkáři. A snažíme se udělat tak, aby to co nejvíce bylo do toho umístění, co nejvíce do toho stávajícího místa, takže proto tady nikde nevidíme velké rampy, které by dělaly bariéry a působily by tak, jako že to blokují od ostatního veřejného prostoru. A chtěli bychom, aby se tady vytvořilo místo, kde mladí lidé budou trávit svůj čas, ale i rodiče s dětmi i staří lidé, aby sem sedli a čerpali energii z toho, co se tady děje. Proto jsme i dbali na mobiliář, máme tady grily, v letních dnech tady bude vodní fontána, která bude osvěžovat prostředí tady, protože tady většinou není moc stromů, takže je tady vedro. A jen k té architektuře ještě, že obvodovou zídku jsme se snažili kopírovat tamhlety hradby, které tady má město Cheb nádherné a jsou podsvícené, takže večer uvidíme, jak to bude hezky svítit. Takže to je asi všechno za nás, děkuji," přiblížil chebskou skate plazu Martin Hrouda z projektantské firmy. 

"Tímto bych poděkoval městu Cheb a U/U Studiu za to, že nám umožnili takovou plazu stavět. Teď asi nemusím mluvit k těm, kteří si sem přišli zajezdit, protože ti to moc dobře vědí, ale lidi, kteří skateboardingu tolik nerozumí, by měli vědět, že tohle je docela unikátní prostor, který v našich končinách nemá moc obdoby. Je to moderní skatepark. Teď by se mnou možná někdo nesouhlasil, ale je to moderní skatepark, který si vysnívá každý moderní skater," uvedl za dodavatele stavby Martin Loužecký.

Slovo dostali i zástupci chebské komunity.

"Ještě bych chtěl zmínit, že za komunitu skejtovou tady z Chebu, jsme se snažili o výstavbu parku zhruba od roku 2008 – 2009, kdy jsme s Honzou (Meindlschmiedem) chodili na město a prosili, aby se něco pro tohle odvětví postavilo a díky panu Jalovcovi se to realizovalo. Takže ještě jednou díky moc," poděkoval Petr Makovec. 

A došlo také na slavnostní křest skateparku. 

"Teď slavnostně pokřtíme skatepark. Pak bude volné ježdění a zhruba ve 4 hodiny bude exhibice Cash for Tricks, takže díky. Je to tady. Skatepark Cheb. Díky moc," dodal Jan Meindlschmied.

Areál skateparku vyšel město na zhruba 18 milionů korun. Doplnil tak již stávající atletický stadion, dvě beachvolejbalová, a jedno basketbalové a florbalové hřiště. V areálu se nachází také lanové centrum a další víceúčelové plochy pro sport i relaxaci.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy