Cheb: Pátého šachistu světa U8 Daniela Vo přivítali na radnici (TV Západ)

Ve středu 17. května přivítal chebský starosta Jan Vrba na radnici novopečeného šachového mistra České republiky Daniela Vo.

dezinfekce

Sedmiletý nadaný prvňáček, jemuž podle mezinárodního FIDE žebříčku aktuálně patří páté místo na světě, přišel v doprovodu ředitelky 6. základní školy Štěpánky Černé kam dochází a jednoho z trenérů.

„Já jsem takový jeden z prvních trenérů, ne úplně objevitel. Objevitel je pan Pilík, úplně soused, já jsem soused o dva baráky dál a jak říká tady vedoucí mládeže Michal Novotný, já jsem spíš takový soused odvedle, který toho kloučka táhne a bohužel už mi přerostl šachově přes hlavu, takže mu musím zajišťovat silnější trenéry,“ přiblížil svou roli Radek Zálešák. 

Daniel Vo ze Šachového klubu Valdštejn Cheb, jehož současný rating odhadují trenéři na 1700 ELO, vyniká ve více ohledech a patří k velkým nadějím nejen v rámci regionu. 

„On má výbornou paměť, on si většinu svých partií pamatuje celé. Jakmile vidí nějaký střípek té partie, kterou už někde hrál, tak okamžitě na to naváže,“ doplnil trenér. 

Další Danielovou předností je mimořádný zájem o hru a na jeho věk skvělé taktické propočty.

„V té taktice, tam je vidět ten pokrok velký. Kupříkladu on si je schopen spočítat to, to bylo minulý týden na tréninku s velmistrem, mat, který je devět tahů hluboko v partii, včetně variant,“ prozradil Zálešák. 

Během návštěvy došlo na neplánované předvedení Danielových schopností. Dostal za úkol vyjmenovat tahy ve vybraném zahájení. 

„Tam je potřeba si uvědomit, že on když odříká zahájení třeba do desátého tahu, tak to pro něj není, že zná ty tahy, jak jdou popořadě, že je má nacvičené, ale že on tu šachovnici vidí a opravdu tahá těmi figurkami tak, jak to jde. A když mu řeknete, že v sedmém tahu bude nějaká odbočka a protihráč tam bude hrát něco jiného, tak je on schopen z hlavy dovodit, co by hrál na to,“ popsal trenér.  

Malý Mistr republiky hraje šachy každou volnou chvilku. Věnují se mu nejlepší chebští hráči - Jaroslav Tiller a Petr Špreňar. Dvakrát týdně za ním dojíždí karlovarský trenér Rudolf Hlaváč. Online výuku absolvuje s Davidem Kaňkovským. Do šachového klubu na 6. základní škole se nyní přihlásilo 70 dětí. 

„Běžně se hlásilo nula. Šachy se v Chebu - respektive v celém Karlovarském kraji je kroužků minimálně jako v Novém Sedle byl kroužek šachový, myslím, že zrušili ho, v Karlových Varech byl jeden kroužek na jedné škole, myslím, že ho zrušili - je tady nějaký kroužek deskových her třeba, ale opravdu šachové kroužky jako takové nejsou. Takže tohle je první vlaštovka a s takhle velkým zájmem na jedné jediné škole v Chebu,“ spočítal Zálešák. 

Na turnaje doprovází malého šachistu rodina a jeho o čtyři roky starší bratr Dušan patří také mezi šachové naděje. Zájemci najdou informace na stránkách www.sachy-cheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy