Karlovy Vary: Modeláři se představili v Krajské knihovně (TV Západ)

Jednou z prvních větších jarních akcí, která se uskutečnila v prostorách Krajské knihovny, byla v sobotu 18. března soutěžní přehlídka plastikových modelů s názvem Karlovarský pohár.

dezinfekce

Místní Karlovarský kit klub přivítal v sále hlavní budovy desítky vystavujících i návštěvníků příznivců stavebnic a všeho, co k tomu patří. 

"Dneska se nám účastní tři sta čtyřicet jedna soutěžních modelů plus další modely, které jsou vystaveny mimo soutěž. Je tu necelých osmdesát soutěžících a sjeli se nám z celé republiky včetně soutěžících z Německa. Motivací může být, že soutěž je zařazena jako postupová. Když se bude chtít zúčastnit na Mistrovství republiky, tak se mu budou započítávat body z této soutěže a motivací může být i samotný úspěch. S organizací nám pomohly sousední kluby a především vedení knihovny, které nám vyšlo vstříc a možná nám tu soutěž tady uspořádat," uvedl Václav Vopalecký z pořádajícího Karlovarského kit klubu. 

Naději na vítězství měla řada účastníků, odborná komise vybírala vítěze v nejrůznějších kategoriích. 

"Je to rozdělený podle kategorií jednak senioři, junioři a mládež, žáci a dále se to dělí podle typu, takže máme letadla a máme letadla vrtulové a proudová, dále se to dělí ještě na techniku, lodě, závodní vozidla atd. A jednotlivá technika je dále rozdělená podle měřítka," vyjmenoval předseda klubu. 

U modelů jsou značné rozdíly ve velikosti dané měřítkem zpracování, ale také v cenách základní stavebnice, kterou modelář sestavuje. 

"Ta vstupní cena je nesmírně rozdílná. Jsou to modely pořizovací hodnotě padesát korun, sto korun, dvě stě korun, ale pořizovací hodnota může být i několik tisíc v závislosti na velikosti, na specializaci atd. A samozřejmě zhodnotí se prací modeláře, takže výsledná částka může přesahovat řády desítky tisíc v závislosti na tom, jak si to ten modelář ohodnotí," přiblížil Vopalecký. 

Zajímavou skutečností je obecně malá chuť majitelů modelů s nimi obchodovat. 

"Modelář své modely zpravidla neprodává. Nicméně jsou modeláři, kteří pracují tak říkajíc obchodně, že modely staví jako pro někoho, že si tím přivydělávají. Nicméně modeláři zpravidla modely nikomu neprodávají," potvrdil předseda. 

Karlovarský kit klub působí ve městě okolo dvou dekád a jeho deset členů má věkové rozpětí od 13letého benjamínka až zkušené padesátníky.

"V současné době, kdy jsou moderní lákadla typu telefon, ta mládež poměrně opadá, takže i to je cílem této výstavy. Ukázat to mládeži, aby viděla, že existuje takovýhle koníček. A to rozpětí je opravdu jako velký. Takže pokud zdraví slouží, tak lidi modeláři," dodal Vopalecký. 

Hlavní Cenu Karlovarský pohár získal Pavel Zimandl z litoměřického klubu za svůj model německého dvoumístného jednomotorového průzkumného dvouplošníku z období první světové války Halberstadt v měřítku 1:32. Porota ocenila především přesvědčivé ztvárnění povrchu a detailů modelu. 

Další zajímavé fotografie vítězů jednotlivých kategorií budou pořadatelé doplňovat na svém facebookovém profilu s odkazem v textové části reportáže


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy