Sokolov: Vznikne generel veřejného osvětlení (TV Západ)

Postupná obměna veřejného osvětlení v Sokolově má za cíl kromě zlepšení světelných podmínek, také úsporu energie. Město bude postupně investovat do tisíců lamp veřejného osvětlení. Prvním krokem bude zpracování generelu a nastavení plánu výměn.

dezinfekce

"Co se týče světelných bodů ve městě Sokolov, tak tady se pohybujeme opravdu v řádu tisíců lamp veřejného osvětlení. My cestou úspory už jdeme dlouhodobě, tzn. že už dlouhodobě naším cílem je výměna těch "sodíkovek" takzvaných, měnit je za úspornější zdroje, za úspornější žárovky a osvětlení ve městě. Sokolováci si už na to, pomalu ale jistě v těch ulicích kde jsme k tomu přistoupili, zvykali. Nicméně to, co se děje kolem nás, nás logicky donutilo, abychom ještě více šlápli na plyn úspor, alespoň co se týče těch energií. V současné době jsme se domluvili se společností SOTES, že si nechá zpracovat jakýsi energetický audit, tzn. že pokud vše projde a já věřím, že to tak bude, tak si budeme moci sáhnout přes společnost SOTES i na nějaké dotační tituly a naším cílem je udělat celé město úspornější, alespoň co se osvětlení týká," popsal místostarosta Sokolova Jan Picka. 

V Sokolově jsou již na řadě míst, které v nedávné době prošly rekonstrukcí, instalovány nové úsporné lampy.   Generel by měl zpracovat nejrůznější analýzy a v návrhové části pak navrhnout optimální řešení. Výměna jedné lampy může ročně ušetřit na provozu i několik tisíc korun. Města mohou navíc dosáhnout na státní program na podporu úspor energie " program EFEKT “.  Ten vyhlašuje Ministerstvo průmyslu a obchodu se záměrem podílet se na naplňování Státní energetické koncepce.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy