Sokolov: Zahájení Adventu zaznamenalo obrovský zájem (TV Západ)

Zahájení adventu v Sokolově spojené s programem, trhy a rozsvícením vánočního stromu proběhlo v neděli 27. listopadu. Od odpoledních hodin se za chladného, ale slunečného počasí odehrál hlavní program na Starém náměstí.

dezinfekce

Jako první se představily děti ze zdejších mateřských škol. Jako první zahájily děti z MŠ Pionýrů, následované předškoláky z ulice Marie Majerové, Alšovy a Vítězné. Děti z MŠ Kosmonautů na pódiu premiérově doprovodili sokolovští senioři. Společně zazpívali několik písní a podobně jako ostatní vystupující sklidili zasloužený potlesk. 

"My už máme dlouhou družbu s dětmi ze školky Kosmonautů a buď chodí oni k nám anebo my k nim. A tohleto jsme si vyzkoušeli, to zpívání spolu a proto jsme přišli i sem zazpívat spolu. Bylo to hezké. Děti jsou roztomilé a spontánní a my k nim rádi chodíme a oni k nám taky," popsala sokolovská seniorka Mariana Balaštíková.

Od 15 hodin se vedení města a další členové zastupitelstva a organizačního týmu ujali tradičního rozdávání polévky a dalších dobrot. Po 60 litrech svařeného vína, tisíci koláčcích a 150 porcích gulášové a stejného množství čočkové polévky se jen zaprášilo, a než v 16 hodin nastoupila na pódium skupina Patrola Šlapeto, bylo vše rozdáno. 

Mezi návštěvníky se pohyboval také anděl na chůdách a skupina tvořená Mikulášem a anděly, kterou tvořili zástupci partnerského města Schwandorf, a která rozdávala dětem sladkosti. 

Svůj stánek se stovkami kusů vánočního cukroví a řadou ozdob včetně adventních věnců měla také Živnostenská škola a i zde se projevil velký zájem návštěvníků. 

"Kokosky už máme vyprodané, takže to jde rychle. Vánoční cukroví je také vyprodané, takže to je všechno. Akorát nám zbývají perníčky, ale těch jsme měli hodně, takže za chvíli to bude všechno pryč," uvedla učitelka odborného výcviku cukrářů Střední školy živnostenské Václava Vecelová.

A dodala také, kam poputuje výtěžek. 

"Dostávají to žáci na konci měsíce odměny, to co si vydělali. Takže když chodí celý měsíc, tak mají hezky vydělané penízky," dodala Vecelová. 

S postupem času se náměstí začala stále více naplňovat a před stánky a restauracemi se tvořily dlouhé fronty. Ve tři čtvrtě na 6 přivítal moderátor celého dne, jinak místostarosta Sokolova Jan Picka, své kolegy z vedení města aby společně popřáli příchozím. 

"Vstupujeme do adventního období a já si myslím, že to je takové období kdy bychom všichni měli trošku zvolnit. Trošku zabrzdit po to celoročním shonu. A je to čas bilancování, čas přemýšlení, co bude v příštím roce. Já věřím, že ten rok bude lepší, než ten letošní. Všichni kupujeme dárky těm nejbližším tak, abychom jim udělali radost. Ale já si myslím, že ten nejlepší dárek, který si můžeme dát, je náš čas. Proto bych moc chtěl, abychom si ten čas našli, abychom se setkávali s těmi nejbližšími, s našimi rodiči, s našimi prarodiči, protože právě čas, ten se nedá koupit. Čas se nedá ani zastavit. A já si myslím, že každému z nás při letošních vánocích někdo bude chybět. Takže mi dovolte, abych vám popřál nejen jménem svým, jménem paní poslankyně, jménem pana místostarosty, ale dovolím si říci jménem všech 27 Zastupitelů, krásné vánoce, hlavně buďte zdraví a travte ty vánoce zejména spolu," popřál starosta Sokolova Petr Kubis. 

"Všichni máme někoho, kdo je nám nablízku, protože nás má rád. A všem nám bych chtěla popřát, ať jsme k sobě laskaví, protože lidskost, to je to nejvíc, co si můžeme dát," dodala místostarostka Renata Oulehlová. 

Místostarosta Jan Picka pak vyzval k tiché vzpomínce za všechny zesnulé a pozval na pódium Lucii Večeřovou, aby zazpívala píseň Ave Maria. 

"A věnujme jim teď alespoň časově malinkou, ale v duši obrovskou vzpomínku. Poprosil bych o pár vteřinek ticha a vzpomínek," požádal přítomné moderátor a místostarosta. 

Poté již došlo za hudebního doprovodu k postupnému rozsvícení vánočního stromu. Rozsvítil se také velký medvěd. Závěr zahájení adventu patřil v Sokolově zpěvačce Monice Absolonové, která před zaplněným náměstím předvedla pestrou směs populárních melodií.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy