Antuka pro zkrášlení zahrady a parku

Klasické využití antuky je jako povrch sportovišť, protože je umožňuje využívat celoročně. Dokonalých vlastností antuky můžete využít i při dekorování, tvorbě chodníků, zákoutí parků a zahrad nebo jen jako výsyp hrobů. Oblíbená je i u chovatelů drobných hlodavců a ptactva, kteří antuku využívají jako podestýlku.

dezinfekce

Z čeho se vyrábí antuka?

Drcený keramický střep vytvořený recyklací cihel a střešních tašek lze použít nejen pro sport, ale i pro zkrášlení vašeho pozemku. Atraktivní barva předurčuje antuku k pokrytí okrasných a užitných ploch. Také z ní vytvoříte neobvyklý povrch hrobu a blízkého okolí. Využívá se frakce o rozměrech 2 až 4 mm zbavená nejjemnější prachové složky.

Kde konkrétně využijete antuku?

Antuka svým červeným zbarvením kontrastuje se zelenou trávou. Toho můžete využít hlavně při tvorbě cestiček, které se klikatí zahradou nebo parkem. Další možností je vytvořit podklad pod zahradní nábytek na předzahrádkách restaurací nebo teras. Pro tyto účely je skvělým řešením pořídit si antuku pytlovanou, protože ji snadno přenesete kamkoliv. A terakota se stává opět velmi populární, takže zároveň držíte trendy styly.

Realizace bezúdržbových ploch s antukou

Dobrý plán je základem. Proto si zhruba načrtněte, kam umístíte antuku. V terénu si kolíky a provázkem naznačte okraje, které stále můžete změnit. Pak přistupte k odstranění rostlin a horních 5 cm zeminy. Vloženými neviditelnými obrubníky zajistíte stálost kontur prostoru. Vložte geotextilii s přesahem zhruba 5 cm a pak si doneste pytlovanou antuku a připravený prostor zcela vyplňte rozhrabáním materiálu. Pak přečnívající podklad odstřihněte. Tímto způsobem zajistíte stálost tvaru a zamezíte růstu plevele.

Funkce antuky v půdě

Antuku můžete přimíchat do půdy a odlehčit ji tak pro rostliny, které nesnáší přemokřené kořeny. Výsledným substrátem rychleji protéká voda. Výborně se v něm daří například suchomilným květinám ve skalkách. Této vlastnosti využijete nejen u zeminy. Z antuky vytvoříte i okrasné nášlapné plochy, ze kterých můžete provádět údržbu skalek a dalších dekorativních prvků zahrady.

Antuka v květináčích

Kaktusy ocení hrubozrnnou zeminu obohacenou o antuku společně s povrchovým zásypem. Při zálivce, kterou provádíte jedenkrát týdně, porézní hmota zadrží vodu a postupně si ji kaktus odebírá. Také ji využijete jako propustnou spodní drenážní vrstvu v květináčích s běžnými rostlinami. Jen nezapomeňte předem vložit síťku do odtokového otvoru, aby vám z něj nevypadávala antuka. Pytel o váze 30 kg vám bohatě vystačí na několik větších nádob.

Potřebujete si pořídit pytlovanou antuku?

Eshop Stonex.cz nabízí prodej antuky už od jednoho pytle. Zásilku vám dovezou až před bránu vašeho domu a rozvoz je po celé České republice zdarma. Vyberte si ze dvou nabízených frakcí. Ta větší o rozměrech 2 až 4 mm, je optimální pro zahradnické účely.

Zdroj fotografie: Freepik

Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy