Aš: Starosta představil revoluční plán na oživení regionu – Lex Aš

Ve čtvrtek 6. června starosta města Aše Vítězslav Kokoř představil senátorům studii s názvem Lex Aš. Tento ambiciózní projekt je navržen jako inovativní nástroj pro rozvoj regionů a má za cíl transformovat Aš a přilehlý česko-bavorsko-saský mikroregion.

dezinfekce

„Na tom jsme se dnes dohodli se senátory ve Výboru pro regionální rozvoj,“ řekl Kokoř po úspěšné prezentaci v Senátu ČR. „Studie může přispět k nutnému rozvoji zanedbaných částí České republiky. Máme připraven doplněk zákona, který umožní existenci tzv. regulatorních sandboxů. Pilotně by se opatření mělo testovat v Aši,“ dodal Vítězslav Kokoř.

Projekt Lex Aš má za cíl podpořit návrat pracovníků, především českých, zpět do Aše a vytvořit zde atraktivní „místo pro život“. Součástí plánu je i změna územního plánu, která by mohla z Aše udělat centrum inovativních technologií, výzkumu a skladování s výrobou. V době značného odlivu práceschopného obyvatelstva za hranice se snaží projekt zajistit, aby pracovní síly tvořili především místní občané.

Jedním z hlavních partnerů města Aš v této iniciativě je společnost CTP Invest spol. s.r.o., která s městem úspěšně spolupracuje v oblasti stavebnictví a průmyslu. „Jsme připraveni být i nadále pevným opěrným bodem pro rozvoj města Aš a společně s panem starostou Vítězslavem Kokořem a jeho týmem budovat udržitelnou budoucnost celého regionu,“ píše CTP Invest na svém profilu na LinkedIn.

CTPark Aš již nyní disponuje několika průmyslovými halami a má v plánu další rozvoj s ohledem na ekologickou zodpovědnost a udržitelnost. Park bude osazen dřevinami a zelení, aby se minimalizovaly negativní dopady na životní prostředí a nenarušil se krajinný ráz.

„Město Aš jako speciální daňová a podnikatelská zóna na hranicích s Německem. Skvělá idea. Osobně bych udělal takovou oblast z celého Česka. Jako Švýcarsko nebo Dubai,“ napsal na sociální síti X Roman Šmucler, čímž vyjádřil podporu projektu.

Starosta Vítězslav Kokoř rovněž zmínil plány na předložení dodatku k zákonu pro ministerstvo pro vědu a výzkum a předložení dopadové studie senátorům.

Úspěch prezentace ve výboru a podpora ze strany developerů jako je CTP dávají projektu Lex Aš pevné základy pro realizaci. „Chtěl bych moc poděkovat kolegům z řídícího výboru Lex Aš za skvělou přípravu, prezentaci a profesionální přístup,“ uzavřel Kokoř s poděkováním členům týmu, mezi nimiž jsou Jan Havránek, Rút Bízková, Adriana Krnáčová, Jiří Červenka a Václav Stašek.

Irena Benešová
Foto: Město Aš
Zdroj: Listy Ašska


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy