Ašsko: 125 let památníku Bílého Halštrova turisté připomenou hvězdicovým pochodem

Výšlap z Aše, Plesné, Hazlova, Bad Brambachu a Bärendorfu první červencový den (sobota) k jedinému místu, kterým je lesní prameniště potoka Bílý Halštrov nedaleko osady Výhledy na Hazlovsku. To bylo smyslem schůzky organizátorů této akce, paní Kathrin Hager, prezidentky Sdružení horských a turistických klubů Vogtland, a Vladimíra Kloučka a Jindřicha Kosiny z Klubu českých turistů Aš se starostkou Hazlova Lenkou Dvořákovou a místostarostou Aše Pavlem Matalou.

dezinfekce

Na schůzce se řešily zejména detaily příprav tohoto přeshraničního hvězdicového pochodu, při kterém se všichni putující zastaví u pramene, aby pak výšlap zakončili v cíli, v saském Bärendorfu (cca 1,5 kilometru vzdušnou čarou od pramene), kde jim na uvítanou zahraje místní dechovka.

Pro zájemce o účast bude vytvořen plakát v české a německé mutaci, kde budou uvedeny všechny důležité organizační pokyny. Plakát bude včas umístěn na web a fb města Aše.

Památník nad pramenem Bílého Halštrova byl zřízený roku 1898 Vogtlandským horským a turistickým spolkem. V letošním roce si tedy připomínáme 125. výročí od jeho stavby.

Bílý Halštrov (německy Elster Quelle) je na Ašsku malým potokem, který po cca 11 kilometrech opouští území České republiky, aby se v Německu stal poměrně mohutnou a důležitou řekou, protékající městy Plavno a Lipsko. Po cca 260 kilometrech se vlévá do Sály, která pak napájí Labe.

Zdroj: Město Aš

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 30.05.2023 16:00




2 +
 

Hlavní zprávy