Česko a Maďarsko společně pořádají MS v hokeji 2029

Česká republika a Maďarsko plánují společně pořádat hokejové mistrovství světa v roce 2029. Brno by hostilo skupinové zápasy v nové multifunkční aréně. Maďarský hokejový svaz navrhl tuto spolupráci Česku, které nabídku přijalo. Úspěch projektu závisí na schválení mezinárodní hokejovou federací IIHF.

dezinfekce

Česká republika by mohla v roce 2029 spolupořádat hokejové mistrovství světa s Maďarskem. Skupina by se hrála v Brně, kde by za dva roky měla být otevřena nová multifunkční aréna. Ve hře o pořádání šampionátu by se Maďaři spojili s Českem nejen kvůli blízkosti obou zemí, ale také díky skvělé infrastruktuře, kterou nové arény nabídnou.

Prezidentka maďarského hokejového svazu kontaktovala české vedení s nabídkou spolupráce na společném pořádání tohoto významného sportovního podniku. Česká strana, reprezentovaná Aloisem Hadamczikem, tuto nabídku uvítala a označila ji za skvělý nápad, který by mohl být úzce spjat s novou multifunkční arénou plánovanou v Brně.

Hadamczik a jeho maďarský protějšek už ústně dohodli základní podmínky spolupráce. Hlavním předpokladem je však úspěch Maďarska s kandidaturou na kongresu Mezinárodní hokejové federace (IIHF). Pokud Maďarsko dostane příležitost uspořádat část šampionátu, stane se Budapešť jeho centrem. Dohoda neobsahuje reciprocitu, což znamená, že se Maďarsko zavazuje nepožadovat podíl na případné české kandidatuře.

'V tuto chvíli považuji tento plán za velmi reálný. Záležet bude na konečném schválení od IIHF. Pokud vše proběhne hladce, nic nebrání tomu, aby se mistrovství světa konalo i v Brně,' uvedl Hadamczik. Zdůraznil také, že nedávno úspěšně pořádaný šampionát v Praze a Ostravě dodává celému projektu důvěru a důvěryhodnost. 'Máme dobrou reputaci,' dodal.

Maďarský hokej se aktivně snaží zvýšit svou mezinárodní prestiž. 'Pro úspěšné uspořádání mistrovství světa je třeba mít dvě vhodné haly, což v Budapešti momentálně nemáme. Hledáme tedy spolupořadatele a Český hokejový svaz projevuje zájem,' vysvětlila prezidentka maďarského hokejového svazu.

Maďarsko mělo původně ambice uspořádat šampionát už v roce 2026 společně se Slovinskem, ale těsně před kongresem IIHF ustoupilo kvůli nedostatku vládních záruk. Bezprostřední budoucnost mistrovství světa je již naplánována do roku 2028, a o roce 2029 se bude rozhodovat příští rok ve Stockholmu. Slovensko plánuje také vstoupit do boje o tuto významnou sportovní událost.

Prezidentka maďarského hokejového svazu zmínila komplikace, které zabránily předchozím pokusům o pořádání šampionátu. 'Byli jsme blízko, když vypukla válka na Ukrajině. Tentokrát ale chceme svůj sen přeměnit ve skutečnost a přilákat k hokeji více dětí a fanoušků,' řekla.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy