Cheb: Benefiční večer pro Ukrajinu proběhl v divadle (TV Západ)

Kromě materiální a administrativní pomoci lidem z válkou sužované Ukrajiny se v Karlovarském kraji koná i řada akcí kulturního a společenského zaměření. V Chebu předcházelo víkendovému Koncertu pro Ukrajinu v KC Svoboda středeční benefiční představení v Západočeském divadle.

dezinfekce

Na satirickou Molierovu komedii Tartuffe přišly také více než dvě desítky uprchlíků, kteří našli dočasný domov v Chebu.

"Během včerejška nás kontaktovali zástupci divadla, resp. mě, protože mám pomoc lidem, kteří přicházejí z Ukrajiny a prchají před válkou, na starosti a já jsem byl docela překvapený, že tak rychle dokázali reagovat. A jsem za to moc rád, protože lidé, kteří přijíždějí, a je jich v tuto chvíli přes padesát, tak přijdou na jiné myšlenky, byť tedy tomu vystoupení nebudou rozumět, ale už jen ta jejich přítomnost, protože jich několik přišlo se podívat na dnešní vystoupení, tak to si myslím, že je i pro ně takové odlehčující v dnešní době a mají tady sebou malé děti, takže aspoň uvidí trošičku jiné prostředí, uvidí naše divadlo, já jsem rozhodně rád a moc děkuji za to všem lidem, kteří se o to přičinili, to znamená divadlu," popsal místostarosta Chebu Jiří Černý.

Po úvodním slově uměleckého šéfa scény pozdravil návštěvníky starosta města Antonín Jalovec a připomněl, že tváří v tvář utrpení lidu Ukrajiny měla řada lidí u nás také možnost pochopit některé, dosud méně zřejmé, souvislosti.

"Nám Čechům dala přinejmenším tři důležitá zjištění. Prvním z nich je zjištění, že Rusko není žádné slovanské dubisko, ke kterému bychom se měli přimknout, jak si to mnozí do nedávna mysleli. Že je to nebezpečný, agresivní režim nerespektující základní smlouvy a suverenitu sousedního státu. Dala nám také zjištění, že jen pár set kilometrů za našimi východními hranicemi leží stát, který není jen zdrojem uklízeček a zedníků. Ale že to je stát, který má svou svébytnost a suverenitu a je plný odvážných lidí, kteří se nebojí vzdorovat agresívnímu a mnohem většímu sousedu. A že je zapotřebí a zaslouží si naší pomoc. A v neposlední řadě, a to je pro nás asi to nejcennější, dala nám zjištění, že dokážeme být svorní a jednotní," řekl mimo jiné starosta Chebu Antonín Jalovec.

Jedna z přítomných ukrajinských maminek požádala o možnost vystoupení, při kterém poděkovala Chebanům za vřelé přijetí a pomoc pro všechny příchozí.

"Chtěla bych poděkovat, že celá Česká republika a řada Čechů Ukrajincům pomáhají. Protože se cítíme jako doma, jako se svou rodinou. Doufám, že to brzy skončí a vrátíme se na Ukrajinu a budeme šťastní a spokojení tam. A věříme, že potom přijedete k nám na návštěvu na Ukrajinu, a to budeme šťastní," vyslovila naději ukrajinská maminka. 

Silným momentem pak bylo společné vyslechnutí ukrajinské hymny.

Namísto plánované besedy s chebskými herci po představení se promítal livestream z Nové scény Národního divadla. 

"To pořádá Národní divadlo v rámci cyklu ND Talks. Jmenuje se to Emergency Briefing a je to celé věnováno Ukrajině, politickým a kulturním souvislostem. Měla by tam být Lenka Víchová, ukrajinistka, jedna ukrajinská básnířka, několik ukrajinských studentů DAMU, tedy Divadelní fakulty Akademie múzických umění a měli by se bavit zejména o kulturních souvislostech, jakým způsobem my můžeme pomáhat umělcům na Ukrajině, co potřebují, co se tam teď děje, a tak dále," přiblížil program Zdeněk Bartoš. 

Chebské divadlo se opět svou dramaturgií stalo mrazivě aktuální. V loňském covidovém období, kdy byla kultura odstavena, probíhala Sezóna sousedů a spolubydlících. Ta letošní se nazývá Sezóna nového začátku a styčných bodů s dnešní situací se dá najít více. 

"My úplně shodou okolností zrovna zkoušíme semaforskou klasiku Kdyby tisíc klarinetů, což – vůbec nechápeme, jak to mohlo takhle vyjít, Jiří Suchý teď zrušil premiéru hry Nižní Novgorod, protože usoudil, že teď tancovat kozáčka a zpívat častušky není úplně vhodné a vyšel před diváky a říkal, že prostě Putin vůbec nebral ohled na to, že v Semaforu mají premiéru - tak my jsme trošku v podobné situaci, protože ta hra, Kdyby tisíc klarinetů, má velmi silný protiválečný apel, jak jistě víte, pokud jste viděli film, tak tam jde o to, že se zbraně změní v hudební nástroje a tudíž nelze válčit a získalo to najednou jako úplně takovou až děsivou aktuálnost," dodal Bartoš.

Celý středeční briefing Nové scény národního divadla můžete shlédnout na Youtube prezentaci organizace s odkazem v textové části reportáže. Premiéru hudební komedie Kdyby tisíc klarinetů proběhne 2. dubna v Chebu a 9. dubna v Karlových Varech.  

Odkaz:

https://youtu.be/fJs87C_jWuw


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy