Cheb: Děti zpívaly v kostele pro Ukrajinu (TV Západ)

Benefiční koncert s názvem Děti zpívají pro Ukrajinu se uskutečnil ve středu 6. dubna od 18 hodin v kostele sv. Mikuláše a sv. Alžběty v Chebu. Akci pořádala místní Farní charita ve spolupráci s 5. základní školou.

dezinfekce

V úvodu akce byly vlajkovými četami skautského střediska Dakota přineseny vlajky České republiky a Ukrajiny, které byly následně vztyčeny za nachystaný pěvecký sbor. V úvodu zazněla hymna České republiky. 

"Vítáme vás na dnešním benefičním koncertě "Děti zpívají pro Ukrajinu". Tento koncert je mimořádný tím, že ho připravily pro nás děti, které dnes uslyšíte zpívat. Tyto děti byly osloveny tím, že v jiné zemi děti strádají, musejí utíkat před válkou a přijít sem a čekat na naši pomoc, a tak se rozhodly, že i ony vezmou tu pomoc tak trochu do svých rukou. Takže moc děkujeme dětem z 5. základní školy v Chebu, skautům ze střediska Dakota Cheb a jejich přátelům, kteří dnes budou tady pro vás zpívat. Také bych chtěla moc poděkovat paním učitelkám, které jím s tím pomáhaly. Byla to paní učitelka Haklová, paní učitelka Irma Velebová a paní učitelka Iva Bezděková. Také chci moc poděkovat všem rodičům, kteří se do toho zapojili, vytvořili krásný plakát, nechali ho vytisknout a zajistili i vyvěšení a vylepení tady v Chebu a okolí, takže to je tady velká služba téhle akci. Takže moc děkujeme i za to," uvedla vedoucí Dobrovolnického centra Eva Kolafová.

Organizátoři poděkovali nejen účinkujícím dětem a jejich rodičům, ale také nadaci Wia, která se zavázala případně zdvojnásobit vybranou částku a dále všem přispěvatelům. Programem provázely dvě žákyně čtvrté třídy. Mezi účinkujícími se objevila také Juliana z ukrajinského Kyjeva, která zazpívala dvě lidové písně. Dále zazněla mimo jiné i Lennonova Imagine. Farář římskokatolické farnosti v Chebu Petr Hruška poděkoval všem, kteří pomáhají.

"Zastavte malé rodinné, osobní, politické války. Aspoň na tento rok, který je pro celý svět, tuším, přelomovým rokem. Absurdně přelomovým. Bože, prosím odpusť nám tyto malé války, probuď nás, abychom viděli, jak z těchto malých válek se zapaluje oheň války vražedné, bratrovražedné. Odpusť nám a dej nám srdce plné pokoje. Dej nám schopnost, jako naše děti, otevřít v prosté radosti náruč. Bez hodnocení, bez soudů, bez podmínek. A přijmout ty, kteří teď a tady potřebují. Žehnej každému z nás, prosím, i skrze tento večer," požádal Hruška. 

"Vážené dámy, vážení pánové, je možné, aby proti válečnému agresorovi bojovaly děti? Je možné proti válečnému agresorovi bojovat zpěvem? Je možné proti válečnému agresorovi bojovat na vzdálenost stovek kilometrů? Ano, ano, ano. Byli jsme toho svědky před chvílí přímo tady. Ve 30. letech, v době španělské občanské války, se říkalo, že u Madridu se bojuje i za Prahu. A já si troufnu říci, že u Mariupolu se bojuje i za Cheb. A tady v Chebu se, i díky vám milé děti, díky vám paní učitelky, bojuje za Mariupol. Ten boj by nebyl možný bez všech organizátorů, já je tady nebudu jmenovat, protože bych určitě na někoho zapomněl a to by mě moc mrzelo. Ale musím poděkovat i vám všem za to, že jste přišli, vytvořili tady úžasnou atmosféru a otevřeli nejen své peněženky, ale především svá srdce. Děkuji vám, že jste tady, protože nás čeká ještě dlouhý a náročný boj. A nebude to jen boj s ruskými tanky v ukrajinských stepích, ale i boj, který musíme svést přímo tady, přímo v Chebu. Boj s lidskou nepřejícností, malostí, nenávistí a závistí. V tomto boji se nikdy nedá definitivně zvítězit, můžeme se alespoň snažit v něm neprohrát. Já vám děkuji, že to nevzdáváte  a bojujete, stejně jako Ukrajina," uvedl starosta Chebu Antonín Jalovec. 

A na závěr zazněla protiválečná píseň Johna Lennona s názvem Dejte šanci míru - Give Peace a Chance. 

Cílem výtěžku je podpořit ukrajinské přátelé žijící na Chebsku, kteří k nám uprchli před válkou a potřebují nejzákladnější věci, aby tu našli nový, bezpečný domov.

Sbírka dosud probíhá a je možné na ní přispět na adrese v textové části reportáže.

Odkaz na kompletní video.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy