Cheb: Lidé bez přístřeší – i jejich nelehké životní osudy řeší naši sociální pracovníci

Důvody, proč někdo skončí na ulici, jsou různé. Ztráta bydlení, nezaměstnanost, rodinné problémy, duševní onemocnění, alkoholismus… Pokud se nespokojíte s tvrzením, že si tito lidé život na ulici zvolili sami, často zjistíte, že pro řadu z nich nebyl život na ulici volbou, ale jedinou možností, kterou v daném okamžiku měli. Dovolte, abychom vás alespoň částečně seznámili se sociální prací, kterou s některými lidmi bez přístřeší v našem městě děláme.

dezinfekce

V srpnu se ve spolupráci s městskou policií podařilo našim sociálním pracovníkům pomoci staršímu muži bez přístřeší, který pobýval na lavičce v Havlíčkově ulici u řeky Ohře. Muž byl ve velmizanedbaném stavu. Protože nepocházel zChebu, cílem bylo pomoci mu zpět do místa jeho trvalého bydliště, kde má sociální vazby, rodinu, lékaře, atd. Tomu, aby mohl odjet, předcházela spousta zdánlivě jednoduchých úkonů – od obstarání hygienických pomůcek a pomoci sosobní hygienou přes zajištění čistého prádla a potravin po nákup jízdenky. Vzhledem ktomu, že byl muž zcela bez peněz, byly osloveny místní instituce – Farní charita a azylový dům, které súhradou jízdenky pomohly.

Muž byl částečně imobilní, pohyboval se spomocí francouzské hole, takže sám nebyl schopen na nádraží dojít. Převoz zajistila hlídka městské policie. Sociální pracovnice čekaly na nádraží, muži zakoupily jízdenku a spomocí strážníka ho usadily do autobusu.

Výše popsaným nechceme vzbudit soucit. Jen by občas možná bylo dobré se nad často používaným „Je to jen jejich volba“ trochu zamyslet. Každého člověka a jeho příběh je třeba vnímat individuálně a vsouvislostech. Často se ukáže, že jde o lidi, kteří potřebují naši pozornost a empatii. My hledáme cesty a možnosti, jak jim pomoci. Naši sociální pracovníci se samozřejmě setkávají také sklienty, kteří nabízenou pomoc odmítají. Bez spolupráce však není možné jejich nepříznivou životní situaci řešit.

Text: Odbor sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Cheb


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy