Cheb: Město chce odkanalizovat chatové osady u přehrady Skalka (TV Západ)

Město Cheb se zúčastnilo jednání na Krajském úřadě ve věci zlepšení kvality vody v přehradní nádrži Skalka. Letitý problém vysokého výskytu sinic a kontaminaci rtutí by měly řešit postupné kroky na obou stranách hranice.

dezinfekce

Na té české se jedná především o odkanalizování chatových osad Podhoří, Cetnov, Skalka, ale i možnost napojení Břízy vedením pod přehradou v místě bývalé spojnice na Pomezí. 

"Ukázalo se, že funguje mezinárodní skupina, která problém Skalky řeší, nicméně zatím se úspěšně,  částečně úspěšně, řeší rtuť. Na německé straně se budují stěny gabionové, které mají zabránit splachu rtuti do přehrady. To je jedna věc. Druhá věc, zajímavá pro naše občany je v tom, že jsme se domluvili, že postoupíme dál v procesu zabránění splachu, zejména fosforu do přehrady, který způsobuje velké množství sinic proto, abychom mohli tlačit i na německou stranu v tom, aby oni se tím zabývali, protože vždycky ten argument byl - a co vy na to? Ten krok spočívá v tom, že zahájíme projekci a chtěli bychom urychleně v blízké době realizovat odkanalizování chatových osad na pravé straně přehrady. Protože tam je vybudována tlaková kanalizace z Pomezí do Chebu, tak bychom to chtěli ty chatové osady připojit. Současně asi by se podařilo připojit i chatovou osadou v Bříze přes dno přehrady, což je taková technická zajímavost. Dnes to ty kanalizace umožňují. A co je významný krok kupředu, Kraj to podporuje a krajský radní nám i přislíbil, že by vypsali příslušný dotační program na realizaci celého tohoto opatření. Takže by došlo ke sloučení investičních zdrojů jednak města Chebu, jednak krajského úřadu a samozřejmě CHEVAKu, kterému přibudou další klienti a podle nějakých jejich výpočtů oni to umožňuje, aby se zapojili do toho investování takové akce. Myslím si, že to je pro občany města dobrá zpráva, že konečně kolem Skalky se přestalo povídat a začnou se ty věci realizovat i díky tomu, že možná na Povodí Ohře se změnilo trošku vedení a přistupuje k tomu iniciativně Kraj také, což nás velmi mile překvapilo a děkujeme jim za to," uvedl starosta Chebu Jan Vrba. 

Před zhruba 12 lety vznikla studie na odkanalizování osad. Tu bude nyní město aktualizovat pro současnou legislativu. V roce 2015 také došlo k vybudování kanalizační soustavy z Pomezí do Chebu. Na německé straně, kde se nachází okolo 85 % povodí přehrady, se již začalo s opatřeními proti uvolňování rtuti. Problémem nádrže Skalka jsou také usazeniny na jejím dně. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy