Cheb: Město si připomnělo 78. výročí osvobození (TV Západ)

V sobotu 22. dubna se v chebských Městských sadech u památníku 97. pěší divize armády USA uskutečnil tradiční vzpomínkový akt 78. výročí osvobození.

dezinfekce

V deset hodin dopoledne se za krásného, slunečného počasí představil v půlhodinovém programu Městský dechový orchestr spolu s mažoretkami Základní umělecké školy. Na závěr zazněla česká a americká státní hymna. 

Poté tajemník chebské radnice Václav Sýkora přivítal účastníky akce v čele se starostou Chebu Janem Vrbou, oběma místostarosty i zástupci senátu a parlamentu České republiky. Přítomni byli také představitelé měst z regionu, Armády ČR, legionářů, skautů a dalších politických i zájmových organizací a občanů města. Zároveň tajemník Sýkora přiblížil události s osvobozováním v roce 1945. 

Jako první přednesl projev chebský starosta, který poukázal na fakt, že mír není samozřejmostí. 

„Uctíváme památku všech obětí nesmyslných válek. Válek, kde vyhrává zloba, pomstychtivost, touha po moci a zmařené lidské životy nemají žádnou hodnotu a to je nepřípustné. Je třeba organizovat takováto shromáždění. Je třeba si hrůzy válečných konfliktů neustále připomínat i v dobách poválečných. Vždyť jedině tak budeme moci pro budoucí generace udržovat povědomí o lidech, kteří položili své životy a kteří po sobě zanechali své blízké, přátele, rodiny. A na tento odkaz, který nám připomíná i tento památník 97. pěší divize armády Spojených států amerických, nesmíme nikdy zapomenout,“ dodal Jan Vrba. 

Armádní atašé Velvyslanectví USA v Praze Jakub Andrews poděkoval městu za organizaci pietního aktu za 71 padlých amerických vojáků a připojil, že všichni vzdávají čest i dalším bojovníkům proti útlaku a pronásledování. 

„Vzpomínáme dnes na ty, kteří v tomto boji přišli o život, ať už to byli vojáci nebo civilisté. A taky oslavujeme vítězství našich sdílených hodnot svobody, otevřenosti, tolerance a důstojnosti pro všechny,“ uvedl Andrews. 

Dále připomněl historické událostí České republiky let 1918, 1945, 1989 i 1999 kdy nám Amerika pevně stála po boku při snahách o vlastní stát, svobodu i u příležitosti vstupu do NATO. A zmínil také současné události. 

„I dnes stojíme se statečným lidem Ukrajiny, který bojuje za vlastní svobodu a právo zvolit si svůj osud. Dnes jsme svědky dalšího pokusu autokratického diktátora vnutit svou vůlí svobodným lidem v Evropě. A stejně jak v roce 1945 víme, že tento pokus se musí zastavit,“ dodal Andrews. 

Následovalo pokládání květin a projevy úcty. Krátké vzpomínkové akty se uskutečnily také u památníku 1. pěší divize americké armády na Ypsilonce, pomníku ruským obětem 2. světové války v Nižnětagilské ulici, u památníků obětem války ze zemí bývalého Sovětského svazu a Francie na městském hřbitově, na německém vojenském hřbitově či u památníku v Potočišti.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy