Cheb: Oceňovaný román o Drtikolovi poprvé na divadelních prknech

Západočeské divadlo v Chebu vás zve na světovou premiéru. V rámci Extra echt epesně české sezóny uvádí dramatizaci románu jednoho z nejvýraznějších spisovatelů současné české literární scény Jana Němce Dějiny světla.

dezinfekce

Divadelní portrét komplikované osobnosti fotografa Františka Drtikola zavede diváky do příbramských stříbrných dolů, do bohémského Mnichova v době secese, do zářící Prahy před první světovou válkou, mezi vojáky, herce a tanečnice a nakonec do padesátých let, kde na sebe naráží ideje a ideologie.

Dramatizace z pera Simony Petrů je stejně jako Němcův román nejen biografií světoznámého umělce, ale také průvodcem dramatickými dějinami 20. století, příběhem světla a jeho významu v umění, vědě a spiritualitě a v neposlední řadě vhledem do historie a technologie fotografie.

V roli Františka Drtikola se postupně představí Pavla Janiššová jako Drtikol dítě, Vladimíra Vítová jako Drtikol student, Daniel Mišák jako Drtikol voják, David Beneš jako Drtikol muž a Pavel Marek jako Drtikol guru. Sestavu doplňuje  Stephanie Van Vleet mimo jiné v roli Drtikolovy ženy a múzy Ervíny Kupferové.

Ve zvláštním prostoru scénografky Magdalény Teleky, který asociuje odsvěcený kostel a je zároveň důlním dílem, ateliérem, nevěstincem, zákopem i pokojem duše, se zjevují Drtikolovy ženy – modelky, lásky, manželky a mýtické hrdinky a muži -  jeho učitelé, spolužáci, sokové, bohémové a duchovní autority.  Průvodcem mu je vysněný přítel Adam, který je jeho hnacím motorem i kritikem. 

Režisér Adam Steinbauer staví na scéně dynamické expresivní obrazy. Patos, který je Drtikolovi a estetice přelomu 19. a 20. století vlastní, narušuje groteskními výjevy a prostými civilními dialogy, které napovídají, že za vší teatrálností, nepřirozeným nasvícením, za každou pózou je skrytý živoucí člověk.   

Choreograf Pavol Seriš se ve své choreografické koncepci inspiroval pózami Drtikolových modelek a modelů, skladatel Matyáš Krtička složil ke každému dějství žánrově odlišnou hudbu, od industriálu po operu. Dramaturgie se ujala Marie Nováková. 

Inscenace bude mít premiéru v sobotu 27. května v 19 hodin. 

Hodinu před začátkem mají diváci možnost navštívit v lektorském klubu Hvězdárna zážitkový workshop Světlo a tma, který vášnivým fotografům i naprostým laikům představí kouzlo fotografie a světelných paprsků. Třicet minut před začátkem čeká zájemce v kavárně Thálie tradiční dramaturgický úvod.

Marie Nováková

Jan Němec, Simona Petrů: Dějiny světla, režie Adam Steinbauer, dramaturgie Marie Nováková, výprava Magdaléna Teleky, light design Jonáš Garaj, pohybová spolupráce Pavol Seriš, hudba Matyáš Krtička.

Světová premiéra 27. května v 19 h. 

Nejbližší reprízy 30. května v 17 h a 1. června v 19 h.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy