Cheb: Organizace získají navíc 25 milionů na drahé energie (TV Západ)

Raketově rostoucí ceny energií včetně elektřiny nutí k šetření nejen domácnosti, ale také města. Nenápadnou, ale přesto citelnou položkou je veřejné osvětlení. V Chebu vznikl již před časem generel, který má za cíl výrazné úspory a modernizaci systému.

dezinfekce

"Ceny elektrické energie prudce rostou, vidíme to i na tom, že jsme museli navýšit příspěvky našim příspěvkovým organizacím na jejich provoz, aby utáhly ceny energií z letošního rozpočtu. Logicky se snažíme i šetřit. Jedny z největším možných úspor jsou v oblasti úsporného osvětlení. Máme štěstí v tom, že Cheb má už z minulosti zpracovaný velmi podrobný generel veřejného osvětlení včetně návrhu rekonstrukcí a díky tomu jsme už letos mohli žádat o dotaci na výměnu lamp veřejného osvětlení a byli jsme úspěšní v maximálním možném rozsahu. Díky tomu by se v nejbližších třech letech měla ve městě obnovit drtivá většina veřejného osvětlení za moderní LEDkové technologie a měli bychom dosáhnout až 60% úspory elektrické energie na provoze veřejného osvětlení, což znamená, při současných cenách, úsporu nějakých pěti až osmi milionů korun ročně," popsal situaci starosta Chebu Antonín Jalovec. 

Kromě venkovního prostoru hledá město jak ušetřit i ve svých zařízeních. 

"Týká se to právě osvětlení vnitřních prostor. Už máme schválenou investici ve výši skoro 1,5 milionu korun na výměnu osvětlení ve sportovní hale, kde jsou dnes velice náročné trubice zářivkové, jejichž výměna také přijde na statisíce korun ročně, takže tam by ta návratnost investice měla být přibližně dva až tři roky. A snad se podaří, pokud seženeme včas dodavatele, i na 5. základní škole vyměnit osvětlení a zároveň i snížit úniky tepla v obou dvou tělocvičnách, což by zase znamenalo další úsporu v řádů statisíců ročně," dodal Jalovec. 

Pro letošní a příští rok má město Cheb vysoutěžené relativně příznivé ceny elektřiny. U tepla vyráběného ze zemního plynu společností TEREA je cena na trojnásobku loňských čísel. I proto musí město navýšit příspěvek organizacím pro letošní rok o 25 milionů korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy