Cheb: Prodeje podílů v TEREA a CHEVAK město nenapadne (TV Západ)

Město Cheb se nehodlá pouštět do sporů o uznání prodeje podílu německého partnera ve společnosti TEREA a CHEVAK. Společnost Gelsenwasser Beteiligungen SE prodala v loňském roce své podíly společnosti ACCOLADE, která vlastní řadu průmyslových parků, včetně toho chebského.

dezinfekce

"Město to řešit nebude právně. Dohodli jsme se na tom jak v koalici, tak jsme si to vysvětlili i s řadou renomovaných advokátních kanceláří, protože je to ta cesta by asi nebyla úspěšná, nebo z devadesáti pěti procent by nebyla úspěšná na straně jedné a na straně druhé, není horší situace, než když se společníci, a to jsme TEREA padesát na padesát, mezi sebou začnou soudit. To je cesta, která v podstatě vede k likvidaci společnosti, k neakceschopnosti společnosti. A to si nemůžeme dovolit. My musíme v Chebu topit a to je náš hlavní úkol, aby se ta firma rozvíjela a ne abychom tam vedli mezi sebou soudní spory," uvedl starosta Chebu Jan Vrba. 

Město vidí příležitost v podílu na hospodaření partnera ACCOLADE. 

"Očekáváme od něj určité synergické efekty v TEREA, kde se rýsuje prostor pro správu průmyslových parků, na které by jsme mohli všichni společně vydělávat a mohla by to být efektivní činnost. Samozřejmě to topení bude především na nás, i když se nechá očekávat, že firma ACCOLADE tu cestu diverzifikace svých aktivit možná nám pomůže i v této oblasti. Pokud se týče CHEVAKu, tak si myslím, že je někdy někdy výhodné, když tam zůstane prvek byznysu už z čistého byznysu, který může jako katalyzátor tam eliminovat některé snahy jaksi těch lokálních komunit a komun měst a obcí o nějaké zvýhodňování jedněch nebo druhých a může tam razit takovou tu zásadu té ekonomické efektivnosti, což se někdy v těch komunálních společnostech nedaří," přiblížil starosta. 

Obyvatele města, kteří jsou napojeni na dálkové vytápění společnosti TEREA zajímá především cena. Ta v minulosti v souvislosti s všeobecným skokovým nárůstem cen energií dosáhla nebývale vysokých úrovní. V současné době probíhá vyúčtování loňského roku. 

"V TEREA je situace taková, že nakoupila levnější plyn. Samozřejmě sleduje trh. Na druhé straně v současné době topila lehkým topným olejem, protože se ukázalo, že je pod zastropovanými cenami plynu, se nám tam daří topit, takže se tam nechá jaksi očekávat úspora. No to je jedna stránka té věci. Druhá stránka té věci, že nyní probíhá vyúčtování, se rozesílá za ten uplynulý rok, kde se očekává, nemůžu říct ještě kolik, ale by se poměrně hodně vracet občanům, co měli předplaceného na zálohách. Takže to je samozřejmě potěší a v současné době se tam zabýváme přípravou té roční účetní závěrky a vlastně vyúčtováním toho toho loňského roku. Kdybychom chtěli nějakým způsobem jaksi vylepšit nebo o tu cenovou strategii i pro ten i pro ten letošní rok," dodal Vrba. 

Podle města se společnosti TEREA podařilo prodat výhodně elektrickou energii a tím vylepšit své hospodaření. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy