Cheb: Zemřela dramaturgyně Lidmila Kraváková

Ve věku 76 let zemřela dramaturgyně Lidmila Kraváková. Výrazná divadelní osobnost, milovnice mýtů a poezie, která na přelomu tisíciletí působila také v Západočeském divadle v Chebu.

dezinfekce

Lidmila Kraváková se narodila 30. dubna 1946. Formovala ji uvolněná atmosféra šedesátých let a studentské intelektuální podhoubí v Praze, kde absolvovala na Karlově univerzitě obor teorie divadla, vědy společenské, ale prakticky do divadelního života vstoupila až v tehdejším Divadle pracujících v Gottwaldově, dnešním Městském divadle Zlín. S tím byla úzce spjata od roku 1972 až do roku 1999. 

Poté uzavřela svou dlouholetou a plodnou kariéru tříletým intenzivním působením v Západočeském divadle v Chebu. Jako milovnice literatury se soustředila zejména na textovou přípravu inscenací. ,,Byla vášnivou čtenářkou poezie, hledačkou neotřelých jazykových i divadelních řešení, bylo jí blízké hledat témata lidsky hluboká, duchovní až existenciální,” popsal za Městské divadlo Zlín dramaturg Vladimír Fekar. Ne náhodou je její jméno spjato i s Vladimírem Holanem, s nímž vedla od roku 1966 až do roku 1975 korespondenci. 

,,Zajímal ji apokryfní přístup k mytickým příběhům, k tématům, jež přesahují dimenzi lidského života,” doplnil Fekar. Právě v tomto duchu se nesla také její tvorba v Západočeském divadle v Chebu. ,,Diváci mohou určitě vzpomínat na její výraznou úpravu inscenace Merlin aneb pustá zem, kterou režíroval Branislav Mazúch, do pomyslného mýtického cyklu v Chebu zapadá také její dramaturgie hry Rostislava Křivánka s názvem Rút. Podílela se tu ale i na titulech jako Zkrocení zlé ženy, Hrdina západu nebo Dvojí nestálost,” popsala současná dramaturgyně Západočeského divadla v Chebu Martina Pokorná. 

Své divadelní působení zakončila Lidmila Kraváková již v divadelním důchodu v roce 2005 apokryfním monodramatem Mirjam, ve kterém titulní roli ztvárnila chebská herečka Radmila Urbanová.

Lidmila Kraváková zůstává ve vzpomínkách pamětníků jako osoba naplno žijící divadlem i jako citlivá duše ponořená do světa slova a metafor. 

,,Maminka byla celý život dítětem zavřeným v dospělém těle. Dítětem milujícím nade vše divadlo, poezii, herce, knihy, básníky a ten svět, ve kterém je všechno možné a nic jí v něm nezraní. Dokázala dohlédnout tam, kam v úterý ráno odešla,” zakončila její dcera Irena Benešová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy