Chodov: Město upravilo poplatky za komunální odpad

Chodov od příštího roku upraví výši poplatků za komunální odpad. Ze stávající ceny 0,60 Kč/ litr jej zvedne na 0,80 Kč/litr. Město tak reaguje na neustále se zvyšující rozdíl mezi vstupními náklady na likvidaci odpadu a poplatky od obyvatel.

dezinfekce

Změnu už potvrdili zastupitelé, přičemž nevyužili maximální možnost, a to 1 Kč/litr. Nová cena má platit nejméně dva roky.  

„Zdražují především vstupy, které my, jako město, nejsme schopni ovlivnit,“ poznamenal starosta Chodova Patrik Pizinger s tím, že jeden z důvodů nové ceny je každoroční zvyšování zákonného poplatku za ukládání odpadu.

Nově se bude od roku 2026 zvyšovat i zákonný poplatek po slevě, na kterou Chodov zatím dosáhne díky tomu, že jeho obyvatelé úspěšně třídí odpad. Nárůst ceny se ale očekává také v  mechanicko-biologické úpravně, kde část odpadu z Chodova končí.

Doplatek města se za poslední dekádu zvedl prakticky o 200 %, jen v letošním roce činní více než 13 milionů korun. Podle zastupitelů by obyvatelé měli městu pomoci část těchto rostoucích nákladů nést. Lidé z Chodova mají navíc výhodu celoročního provozu sběrného dvora, který je pro ně zdarma.

Chodov v současné době prostřednictvím svých technických služeb (CHOTES) nabízí zhruba 781 nádob na směsný komunální odpad o celkovém objemu 19 282 640 litrů/rok. Peníze, které město na poplatcích vybere, jdou všechny zpět do svozu a likvidace komunálního odpadu.

Zdroj: Město Chodov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy