Dalovice: V areálu zámku má vzniknout církevní škola (TV Západ)

V areálu bývalé Střední zemědělské školy v Dalovicích by měla vzniknout církevní mateřská a základní škola. Rada schválila memorandum o spolupráci mezi Karlovarským krajem a Biskupstvím plzeňským podporující tento záměr, který v loňském roce vybralo jako jeden ze dvou možných krajské Zastupitelstvo.

dezinfekce

„My jsme dnes schvalovali memorandum, které vyjadřuje společnou vůli obou stran v tom záměru pokračovat, protože ta dokumentace a celá příprava realizace rekonstrukce toho zámečku je poměrně časově náročná. Tak aby tedy Zastupitelstvo v září ještě před krajskými volbami stvrdilo společnou vůli a ten záměr mohl pokračovat tak, aby ideálně v příštím roce proběhlo zpracování projektové dokumentace vysoutěžení té veřejné zakázky a areál se mohl revitalizovat pro potřeby církevní školy,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Rozsáhlý areál, do něhož jsou zahrnuty další pozemky, či budovy kde probíhala praktická výuka, je již více než 6 let uzavřený. Tento majetek Karlovarského kraje spravuje Integrovaná střední škola Cheb. Cenná botanická zahrada, která bývala také součástí zemědělské školy, zůstane zachována. 

„Botanická zahrada funguje stále. My už máme zpracovanou studii jejího budoucího rozvoje jak ve vztahu k technickému zázemí, tak i návštěvnickém centru. A poběží nezávisle na sobě s tím, že samozřejmě budoucí propojení a interakce mezi tím areálem školy a botanickou zahradou je nasnadě. Ale jdeme odděleně těmi dvěma projekty tak, abychom zajistili i budoucí fungování botanické zahrady,“ vysvětlil hejtman. 

Financování projektu školy ponesou oba subjekty společně. 

„Ten princip je takový, že z těch předpokládaných nákladů 60 milionů korun se dělí mezi biskupství a Karlovarský kraj rovným dílem s tím, že vznikne nájemní smlouva Karlovarského kraje s plzeňským biskupstvím a postupně si vlastně tu svoji částku obydlí v nájmu,“ dodal Kulhánek. 

Dalovický zámek ze 16. století, po požáru v roce 1899 nově přestavěný, patřil později československému státu. V letech 1958–1960 v něm bylo zřízeno učňovské středisko a od 1. září 1960 zde sídlila Střední zemědělská technická škola Dalovice. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy