Doubí: Výstava Identity spojuje výtvarné světy sochaře a fotografky

Zahrada a interiér kavárny Mimo – bacaro & botega v Doubí se na několik měsíců promění v uměleckou galerii. Svou sochařskou tvorbu zde vystaví Tomáš Dolejš a fotografka Štěpánka Jáchymová. Ta se totiž nechala inspirovat vybranými sochami, jejichž umělecký námět přenesla přes fotografický objektiv do lidských postav. Umělecká fotokolekce nese název Identity a dala název i společné výstavě. Vernisáž se uskuteční v sobotu 29. dubna v 17 hodin.

dezinfekce

Tomáš Dolejš se se Štěpánkovou Jáchymovou setkal během uměleckého festivalu Chebské dvorky před třemi lety. „Rád vytvářím přesah své práce a fotografování mých soch v různých kompozicích k tomu už dlouhodobě patří. Na první pohled mě zaujal Štěpánčin osobitý fotografický styl a řekl jsem si, že by z toho mohlo něco být. Vyzkoušeli jsme pár snímků a od začátku nám to klapalo,“ řekl k počátkům spolupráce s nadějnou fotografkou Tomáš Dolejš. 

Projekt Identity začal pomalu vznikat nedlouho na to. Umělci společně vybrali několik skulptur, jejichž námět se rozhodli převtělit pomocí fotografií do živých modelů. „Oživili jsme tak například Tomášův Vzdor, Řeč očí nebo Ruku. Každá fotka říká jiný příběh, sděluje jinou zkušenost, a ty přímo navazují na původní myšlenky, které při tvorbě soch měl,“ dodává fotografka. 

Tomáš Dolejš je autorem zejména Karlovarákům známých soch. Například Aeroplánu z kino kavárny Drahomíra, nebo Náčelníka z rockového Slash baru, ale především ztraceného Zlatého Anděla z Rotes Berlin. Je také spoluautorem sousoší Podaná ruka, které bylo na důkaz česko-německého přátelství umístěno na hranici měst Aš/Selb. 

Štěpánka Jáchymová se uměleckému fotografování věnuje od roku 2018. Do světa fotografie ji odborně zasvětil ředitel chebské Galerie 4 Zbyněk Illek. Ve zmíněné Galerii 4 měla několik úspěšných výstav včetně výstav následujících po workshopu s Robertem Vanem. Její fotografické dílo mohli lidé vidět už i v Klášteře Teplá nebo hotelu Sanssouci v Karlových Varech. 

Co jejich společné dílo Identity veřejnosti sděluje, se můžete osobně přesvědčit během výstavy, která v kavárně zůstane do 31. října tohoto roku. Úvodní slovo během vernisáže přednese karlovarská výtvarnice Lenka Sárová Malíská a o hudební doprovod se postará karlovarský hudebník Milan Krajíc & friends. 

Vystavené exponáty budou k prodeji. 

Pavla Sofilkaničová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy