Dřenice: Kostel včetně památníku letcům 1. světové války je na prodej

Chcete vlastnit jednu z nejstarších památek na Chebsku? Za 3,2 milionu korun může být vaše. Kostel na Dřenici je na prodej a s ním i památník letců 1. světové války. To není aprílový žert, ale zcela reálná věc. V nedávné době se totiž objevil inzerát na prodej památky na Chebsku.

dezinfekce

"Přemysl Otakar II., český král železný a zlatý, daroval jako pán Chebska roku 1273 řádu sv. Kláry v Chebu kamennou románskou strážní stanici v Dřenici u Chebu, která byla později přestavěna na opevněný kostel. Tento objekt, umístěný na okraji zaniklého pravěkého hradiště Burgholz, je spolu s Chebským hradem nejstarší dochovanou zděnou stavbou v regionu. Kostel věnovaný poctě svatého Ulricha, ve vlastnictví řádu Maltézských a Německých rytířů, šlechty a církví, sloužil 750 let farníkům před zatopením obce přehradou. Kostel je zapsán v seznamu kulturních památek České republiky, je odsvěcený, není již používán pro církevní účely, a hledá další využití. Nyní máte i vy ojedinělou možnost od soukromé americké nadace získat výhodně do vlastnictví tento po přestavbě barokní kostel sv. Oldřicha na břehu Jesenické přehrady, který připomíná malý hrad," dozví se zájemci na stránkách realitního serveru. 

Chebská farní kronika pak popisuje okolnosti dřívějšího prodeje.

"Jednou z farností, které byly v roce 2003 sloučeny s farností Cheb, je farnost Dřenice s kostelem sv. Oldřicha. Počátky kostela se podle zachovaného románského portálu mohou hledat již na přelomu 12. a 13. století. V roce 1680 byl kostel přestavěn v barokním slohu, ale z původní stavby se zachovalo zdivo a mnohé detaily. Vysvěcení přestavěného kostela proběhlo v roce 1683. Po vysídlení sudetských Němců po 2. světové válce farnost nebyla obsazena, byla spravována z Chebu. V 60. letech 20. století byla obec téměř celá zatopena nově vybudovanou přehradou Jesenice a z obce zůstal stát pouze kostel a několik domů. Podél břehu přehrady pak postupně začala vznikat rekreační oblast. V 70. letech byla ještě snaha v kostele konat bohoslužby, ne však dlouho, pro nezájem rekreantů. Kostel pak postupně chátral až do 90. let 20. století, kdy došlo k jeho opakovanému vydrancování a téměř úplnému zničení inventáře. V roce 2009 farnost v rámci projektu „Ohrožené kostely na území farnosti Cheb“ kostel převedla na nového majitele, který se však o něj nebyl schopný postarat a v roce 2012 jej se souhlasem Biskupství plzeňského odprodal současné majitelce (Urszula Sapikowski z USA), která plánuje do roku 2020 jeho rekonstrukci a v kostele by mělo vzniknout muzeum místní historie," píše kronika. 

V inzerátu se dále zájemci mohou dočíst i o dalším využítí nemovitosti nebo součásti nabídky.

"Objekt je v technickém stavu odpovídajícímu okolnostem. Rozhodně nespadne příštích 100 let, ale vyžaduje průběžnou občasnou stavební péči, kterou si může dovolit každý, kdo si vydělá na rodinný dům. Vnitřní vybavení kostela je zničené. Na fotografiích je aktuální stav. Tři dřevěné oltáře (movité kulturní památky) jsou neúplné, shnilé, polorozpadlé. Nábytek, sochy, obrazy, varhany, zvon a orloj chybí, část je v chebském muzeu. Dřevěné schody do věže ze 3/4 zachovány. Do kostela zřízena nová přípojka elektro. Krov pevný a krytina funkční, není třeba výměna. Památkový úřad je nakloněn využití pro bydlení, rekreaci, kulturní účely. V podkroví je volná plocha přes 200 m2 na vybudování ateliéru, rekreačního apartmánu s dalekým výhledem na přehradu a hory. Unikátní příležitost pro architekta a umělce na realizaci snů. Citlivá odborná úprava interiéru možná. Součástí převodu je památník letcům WW1 - zděná stavba se schodištěm na fotografii na rohu pozemku za plotem. Námět na využití podzemních prostor kostela nebo památníku pro poslední odpočinek vaší rodiny," píše se dále v inzerátu.

Další informace o kostele je možné najít na stránkách NPÚ.

Foto: Národní památkový ústav, Mapy.cz

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy