Horská služba z Krušných hor sbírala zkušenosti na kynologickém kurzu v Rakousku

Kynologové Horské služby cvičili lavinovou záchranu v Rakouském Hochfilzenu. Dva psovodi se svými čtyřnohými parťáky z Horské služby Krušné hory – Honza Šimeček s Blackem a Ondra Vank se Šuplíkem, se na pozvání tyrolské Bergrettung účastnili počátkem března čtyřdenního kynologického kurzu spojeného s lavinovým atestačním kurzem pro rakouské kolegy v rakouských Alpách.

dezinfekce

Od čtvrtka 2.3. do neděle 5.3.2023 cvičili po boku rakouských kolegů z celého Tyrolska pátrání v lavinách. Náplní prvních dvou dnů byla cvičení různých situací v hledání v lavinách, práce s lavinovými vyhledávači, společné pátrání a koordinace s ostatními účastníky kurzu a psími kolegy. 

Večery pak účastníci kurzu trávili rozborem denních cvičení a přednáškami na témata lavinová problematika, metodika záchrany v lavině, statistiky loňských zim apod. „Velmi přínosná pro nás, a hlavně naše psy byla situace, kdy jsme trénovali vyhledávání v lavině mezi asi 80 horoslužebníky z oblasti Kitzbühel během jejich prověřovacího cvičení.

Ti na laviništi mimo práce s lavinovými vyhledávači, sondováním ve skupinách, prováděli i KPR a transport již nalezených. Na takový šrumec při akci totiž nejsou naši psi tolik zvyklí,“ zmiňuje jeden z přínosů Honza Šimeček. „Celý kurz byl perfektně připraven, setkání s rakouskými kolegy, výměna zkušeností, večerní rozbory jsou pro nás výbornou školou a pozvání od zahraničních kolegů k účasti na podobných kurzech přijmeme vždycky s nadšením,“ shodují se za celý tým Horské služby Honza s Ondrou.

Zdroj: Horská služba

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy