Hradozámecká noc otevře 120 památek po setmění

Hradozámecká noc v Česku nabídne speciální prohlídky a kulturní zážitky na téměř 120 památkách, které zůstanou otevřené i po setmění. Centrální dějiště bude na zámku Konopiště. Akci podpoří jak státní, tak soukromé památky, jako jsou hrady, zámky, kláštery a zahrady.

dezinfekce

Hradozámecká noc v Česku opět láká návštěvníky na speciální prohlídky a kulturní zážitky na unikátních historických místech. Letos se do této akce zapojí téměř sto dvacet památek, které zůstanou otevřené i po setmění. Návštěvníci se mohou těšit na kostýmované prohlídky, jarmarky či koncerty.

Centrální dějiště letošní Hradozámecké noci bude na státním zámku Konopiště. Tam je připraveno několik unikátních prohlídek běžně nepřístupných prostor, hudební vystoupení, šermířské souboje a ukázky dravců.

Blanka Černá, mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ), uvedla, že „vedle státních památek se zapojují i objekty soukromých vlastníků, měst a dalších institucí, což zahrnuje hrady, zámky, vily, zahrady, kláštery, kostely a dokonce i technické památky.“ Seznam zapojených památek najdou návštěvníci na webu NPÚ.

V Praze se například otevře sídlo Senátu Valdštejnský palác, zahrady pod Pražským hradem a Invalidovna, kde se budou konat hrané kostýmované prohlídky. Na hradě Český Šternberk představí návštěvníkům historickou postavu Karoliny Wratislavové z rodu Sternbergů.

Klášter Sázava nabídne koncerty, archeologické prohlídky a šermířská představení. Zámek Křivoklát zažije prohlídky při světle svic a loučí, následované ohnivou show na nádvoří. Na Loučeňském zámku budou prohlídky trvat od 16:30 do 5:00, a návštěvníci mají možnost i přespání.

V Jihomoravském kraji se zapojí například zámek Lednice a hrad Pernštejn, kde se uskuteční Benátská noc s barokními texty. Hrad Špilberk nabídne přespání v kasematech nebo venkovní promítání filmu. Zájemci mohou navštívit také zámek Valtice, hrad Veveří a zámek Milotice.

V Olomouckém kraji bude po setmění otevřen například oblíbený hrad Bouzov. Na zámku ve Velkých Losinách zazní největší hity divadla Semafor, které předvedou Petr Macháček a Dáša Zázvůrková za doprovodu kapely Jakub Šafr Trio. Hrad Šternberk nabídne kostýmované komentované prohlídky.

Vedle toho se v Jihočeském kraji otevře například zámek Hluboká nad Vltavou, Vimperk nebo klášter Zlatá Koruna. Divadelní představení nabídne hrad Rožmberk nebo Zvíkov, a na hradě a zámku v Jindřichově Hradci zazní filmové soundtracky, muzikálové melodie a klasická hudba v podání Prague Cello Quartet.

V dalších krajích se zúčastní mnoho dalších památek. V Karlovarském kraji se otevře hrad Loket, na Vysočině zámek Telč a Jaroměřice nad Rokytnou. V Libereckém kraji se zapojí hrad Bezděz, Valdštejn a zámek Sychrov. V Pardubickém kraji bude otevřen hrad Kunětická hora a zámek Litomyšl, kde se uskuteční prohlídky a klavírní koncert.

Pro více informací o zapojených památkách a programu se návštěvníci mohou obrátit na oficiální webové stránky NPÚ.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy