Jáchymov: Oslavu pěti let Krušnohoří v UNESCO doplnil křest knihy (TV Západ)

Oslavy 5. výročí zařazení hornických regionů Česka a Saska na Seznam světového dědictví UNESCO se uskutečnily v pátek 12. července v Jáchymově. Pět lokalit na české a 17 na saské straně Krušnohoří zahrnuje odkaz osmi století průmyslových památek a jejich ochranu.

dezinfekce

„Tento projekt známý jako Montanregion Erzgebirge oceňuje společnou práci mnoha jednotlivců a organizací, které se zasloužili o ochranu a propagaci našeho jedinečného regionu,“ uvedl v úvodu zahájení náměstek hejtmana Karlovarského kraje Vojtěch Franta. 

Význam zápisu lze vnímat také jako stvrzení úspěšné přeshraniční spolupráce.

„Já hlavně spatřuji dost důležité a zásadní, co vlastně pořád říkáme, že ten zápis Krušnohoří Erzgebirge na seznam světového dědictví UNESCO bylo společné dílo a že to vlastně bylo výsledkem společné práce Čechů a Němců. A v tom já vidím ten odkaz, smysl toho odkazu, že zase se k tomu, jestli chceme ten region rozvíjet, tak zase pouze společně a je to obrovská šance pro nás, pro ten náš region navázat někdy na to, co tady vlastně kdysi dávno bylo. Ať to pak zpřetrhaly odsuny nebo nástup komunismu, ale máme šanci zase navázat něco a zachránit a předat něco našim těm budoucím generacím,“ uvedla místostarostka hostitelského Jáchymova Lada Baranek. 

Kromě konference v Královské mincovně byly představeny plány pro další období a zhodnocení současného stavu, který lze dobře vidět i přímo v Jáchymově.

„Já bych řekla, že vidíme všichni, že se začaly opravovat domy a to už je přece velikánský přínos. Máme zde zájem, je tady i zvýšený nárůst turistů, to také registrujeme a začíná být i zájem o ty památky UNESCO, že lidi přichází a cíleně se ptají na ty památky, kde to vlastně najdou,“ popsala Baranek. 

V doprovodném programu, který se rozběhl od 10 hodin ráno, bylo zahrnuto také několik prohlídek známé Štoly č. 1 a zpřístupnění řady památek včetně běžně nepřístupných míst. Na náměstí republiky vyrostly stánky s občerstvením i rukodělnými výrobky. Pro děti byly připraveny dílny a velmi navštěvovaná škola rýžování.

Součástí odpoledne byl také křest knihy Michala Urbana s názvem České Krušnohoří pohledem saských fotografů, zahrnující období do roku 1945.

„Je to kniha, která obsahuje víc než 600 fotek českého Krušnohoří od Kraslicka až po Petrovice. A jsou to vesměs fotografie, které pocházejí ze saského archivu Deutsche Fotothek v Drážďanech a které díky laskavému svolení této instituce jsme mohli poprvé publikovat,“ přiblížil autor.

Kniha, která se během oslav prodávala za 200 korun, ukazuje na více než třech stovkách stran krajinu i řadu zaniklých míst a podle autora bylo nejtěžší správně lokalizovat některé ze snímků. Díky spolupráci s řadou místních znalců se podařilo doplnit i chybějící nebo dokonce chybné popisky archivních fotografií. Knihu vydala obecně prospěšná společnost Montanregion Krušné hory – Erzgebirge s přispěním Ministerstva kultury. Další informace o činnosti organizace, která funguje od roku 2010 a pořádá mnoho zajímavých akcí, najdou zájemci na stránkách www.montanregion.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy