Jáchymov: Stopa kráčí do finále

Závěrečná etapa Stříbrné stopy startuje v sobotu 1. října v Novém Městě u Jáchymova. Provede nás skvostnými výhledy na jáchymovské údolí i Klínovec, zavede nás na Popovský kříž i do sídla proslulého poustevníka na Vlčím hřbetu.

dezinfekce

V cíli nás pak čeká poutavé povídání o projektu Řetízkárna a relax u teplého krbu s kapelou Nasucho. Start a cíl jsme tentokrát umístili do areálu hotelu Berghof. Odměněn bude každý z účastníků!

Akci pořádá Nadace St. Joachim ve spolupráci s Českým rozhlasem Karlovy Vary.

Poslední trasa Stříbrné stopy se dá doslova nazvat „vyhlídkovou“. Zavedeme vás na místa, která možná neznáte, a která vám doslova vezmou dech. Jedním z nich je skalní útes Popovská hora s připomínkou zaniklé obce Popov (první zmínku o ní registrujeme už ve 13. století). U Popovského kříže se vám otevře výhled až na Doupovské a Slavkovské hory. Cesta nás rovněž zavede na Vlčí hřbet, přímo do bývalého útočiště poustevníka Niavise, který předpověděl slávu města Jáchymov. Místo bylo také zvoleno pro stavbu zázraky proslulého kláštera na Mariánské. Dnes tu nenajdete ani poustevníka, ani klášter, ale Vlčí hřbet tu na vás počká. Ani místo cíle nebylo zvoleno náhodně. Nachází se přímo u naučné stezky Jáchymovské peklo, která připomíná nechvalnou historii města Jáchymov a kudy se ubírala první etapa našeho seriálu. Symbolicky tak celý kruh uzavřeme právě zde. 

Jáchymovského pekla se bude dotýkat i zajímavé povídání, které jsme v cíli pro všechny „stopaře“ připravili. Bára Dvořáková ze spolku Političtí vězni.cz vám přiblíží projekt na záchranu Řetízkárny (objektu, spojeného s životem v pracovním táboře). Dozvíte se o pohnuté historii tohoto místa, o plánech na vybudování komunitního centra i o možnostech, jak myšlenku dále šířit a pomáhat.  

Dopoledne bude k dispozici také krušnohorský spisovatel Štěpán Javůrek, který nedávno pokřtil v pořadí již třetí román z Krušných hor – Sudetský dům a momentálně se drží na žebříčku 6. nejprodávanějšího titulu v ČR. A odpoledne ho vystřídá krušnohorská kreslířka Aneer, která zájemcům na místě vytvoří originální karikaturu Stopaře.

Abychom úspěšný první ročník Stříbrné stopy náležitě oslavili, připravili jsme pro vás v teple u krbu koncert kapely Nasucho. Na celý doprovodný program zveme samozřejmě všechny, nejenom ty, kteří rádi chodí, ale i ty, kteří jim rádi fandí. V 15 h slavnostně oceníme všechny účastníky Stříbrné stopy. Předáme originální účastnické listy a drobný dárek od Českého rozhlasu Karlovy Vary. Na každého také čeká pivo zdarma z krušnohorského pivovaru Rudohor. 

Stopaři, kteří s námi absolvovali celý seriál, budou navíc oceněni bohatě vybaveným turistickým vakem z Českého rozhlasu Karlovy Vary, autorskou soškou z keramické dílny Milany Pincové a dalšími drobnostmi od partnerů Stříbrné stopy. 

PROGRAM

9–11 hregistrace účastníků

11-13 h stopařské karikatury od Aneer

13–14 hpovídání o Řetízkárně

14–16 hkoncert kapely Nasucho

15 hpředání ocenění, slavnostní závěr seriálu


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy