Jak na jarní běhání? Máme pro vás praktické tipy

S tajícím ledem a sněhem, kdy jsou naše oblíbené běžecké trasy opět viditelné, je čas začít přemýšlet o přechodu ze zimního na jarní běhání!

dezinfekce

Brzy, jakmile se počasí umoudří, lidé opustí běžecké pásy a vrátí se ven. Ti, kteří si dali v zimě od běhání pauzu, nebo možná ti, kteří ještě nikdy neběhali, pocítí nutkání začít, až se teploty zvýší a pobyt venku bude skutečně příjemný.

Jarní běhání je za rohem, zde je několik věcí, které můžete udělat, aby byl přechod hladký a bez zranění. Obléct si sportovní boty je dobrý začátek, ale určitě to není vše…

Běžecký pás versus silnice

Běhání na silnici je o něco náročnější než běh na pásu. Na běžeckém pásu se pás pohybuje, čímž svalům nohou částečně odlehčuje. Běhání venku vyžaduje, aby se tělo přizpůsobilo jinému terénu, což vyžaduje více energie. Když k tomu připočteme faktor odporu větru při běhu venku, může se zátěž zvýšit o 2 až 10 %.

Kombinace těchto faktorů vyžaduje od těla větší spotřebu kyslíku. Venku bude obtížnější běžet stejným tempem jako na běžeckém pásu. Zpomalte! Prvních několik týdnů si s tempem nedělejte starosti. Nechte své tělo přizpůsobit se zvýšeným nárokům, které na něj kladete.

Když běháme (nebo obecně cvičíme), naše svaly se poškodí a pak se samy opraví. Takto budujeme svalovou sílu a zvyšujeme hustotu kostí. Pokud poškození převýší regeneraci, dochází ke zranění. Běžecké pásy při běhu trochu "poddávají", což tělu pomáhá tlumit nárazy. Silnice a chodníky se nepoddají, takže náraz, který tělo absorbuje, bude větší než na běžeckém pásu. Potřebujeme čas, aby se naše tělo přizpůsobilo zátěži.

Pokud jste zvyklí běhat 8 km na běžeckém pásu, bude těchto 8 km běhu venku pro vaše tělo mnohem více stresující (potenciálně škodlivé). Zkraťte vzdálenost! Nechte své tělo pomalu budovat sílu kostí, svalů a šlach. Mezi jednotlivými běhy si dopřejte přiměřenou dobu odpočinku, aby se vaše tělo mohlo zotavit. Běhejte každý druhý den, nebo dokonce každé dva dny, pokud jste přes zimu moc neběhali.

Jak staré jsou vaše boty? Nenechte se oklamat!

Pěna, která v botách zajišťuje tlumení, se časem rozpadá. Jak se polstrování rozpadá, sportovní bota už neabsorbuje nárazy tak dobře jako kdysi. Tělo musí tyto nárazy zpracovat, což rozhodně není příjemné!

Při běhu na pásu se podrážka příliš neopotřebovává, to však neznamená, že se tlumení nezhoršuje! I když vaše boty mohou vypadat jako nové, protože jste celou zimu běhali uvnitř, nezapomeňte, že bota stále poskytuje tlumení vašemu tělu, které na ni při běhu dopadá. Na opotřebení podrážky nezáleží pro zdraví boty tolik jako na stavu mezipodešve. Podívejte se na prostřední pěnu. Je pomačkaná? To je známka toho, že se odpružení rozpadá. Zkontrolujte ale i samotný vnitřek boty, jestli se nedrolí a není promáčknutý.

Je dobré sledovat, kolik kilometrů v botách naběháte. Většina bot má životnost přibližně 450 až 800 km. Pokud se k tomuto číslu blížíte, je lepší boty vyměnit dříve, než začnete pociťovat bolesti.

Image title

Hydratujte

Se zvyšujícími se teplotami se zvyšuje i míra pocení. I 5 stupňů může výrazně navýšit naši potřebu tekutin. Tělo je tvořeno převážně vodou a ztráta tekutin potem může ovlivnit psychickou i fyzickou výkonnost. Pokud se před, během a po běhu řádně nehydratujete, mohou se na vás plíživě projevit následky dehydratace.

Během běhu se můžete cítit malátní nebo se vám může točit hlava
. Možná vás to dožene později během dne, kdy vás začne bolet hlava, o které si myslíte, že je způsobena únavou nebo nedostatkem kofeinu. A co křeče v noci? Nejčastější jsou křeče v nohou a lýtkách, ale křeče mohou postihnout kterýkoli sval nohy. Obzvláště bolestivé a nepříjemné je, když vás v noci budí ze spánku!

Co jíst po běhu?

Doplňujte minerály, vitamín C, hořčík a samozřejmě i bílkoviny. Po běhu je důležité dodat tělu potřebné živiny pro obnovu svalů a doplnění energie. Zde je několik tipů, co jíst po běhu

  1. Bílkoviny: po běhu je důležité doplnit bílkoviny, které pomáhají opravit a regenerovat svaly. Dobrým zdrojem bílkovin jsou například vejce, tofu, luštěniny, kuřecí prsa nebo ryby.
  2. Sacharidy: během běhu tělo spálí velké množství energie, které je třeba doplnit. Sacharidy jsou skvělým zdrojem energie, kterou tělo potřebuje. Můžete jíst například celozrnný chléb, rýži, brambory nebo těstoviny.
  3. Zelenina a ovoce: zelenina a ovoce jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, které tělo potřebuje k regeneraci svalů a celkovému zdraví. Udělejte si například smoothie s ovocem a zeleninou nebo si dejte salát.

Je důležité jíst v dostatečném množství a vyváženě, aby se tělo mohlo co nejlépe regenerovat a připravit na další trénink.

Komerční sdělení. Zdroj textu a fotografií: Inzerent

Fotogalerie
Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy