Karlovarsko: Skupina kradla trezory i katalyzátory

Karlovarští kriminalisté rozprášili skupinu, která od listopadu minulého roku do dubna roku letošního spáchala po celém Karlovarském kraji, zejména ovšem na Karlovarsku, více jak desítku trestných činů. Šestice mužů ve věku od 22 do 29 let se měla dopustit několika krádeží či loupeže. Zaměřovali se především na trezory a také výfukové katalyzátory.

dezinfekce

Hlavním organizátorem měl být dvaadvacetiletý muž z Karlových Varů. Ten měl ve druhé polovině listopadu společně se stejně starým mužem a třiadvacetiletým mužem vniknout do areálu jedné společnosti v Nejdku. Tam se jim mělo podařit dostat k trezoru, ten poničit, otevřít a následně z něj odcizit finanční prostředky. Konkrétně přes 500 tisíc korun.

Dvaadvacetiletý muž se měl na přelomu ledna a února vydat do budovy společnosti v Karlových Varech. V tomto případě se mu mělo podařit vniknout do dvou trezorů, ale ani z jednoho nakonec nic neodcizil. I přesto způsobil společnosti škodu přes 50 tisíc korun.

Jen o pár dní později měl dvaadvacetiletý muž poničit vikýř na střeše jedné ze společností na Karlovarsku a vniknout do budovy. Tu měl prohledat a z prodejny textilu odcizit finanční prostředky. Poté se mu mělo podařit vniknout do prodejny tabáku, kde měl odcizit příruční trezor či několik desítek výherních losů. Svým jednáním měl způsobit škodu přes 130 tisíc korun.

Následně měl společně se stejně starým mužem během deseti dnů vniknout na Karlovarsku do tří objektů. Nejdříve do hotelu, kde se měli dostat do kovového trezoru či dalších místností, ovšem nic neodcizit. Vniknout měli také do objektu autoškoly, kde odcizili finanční prostředky. Nakonec se jim mělo podařit vniknout do provozovny klempíře, kterou měli taktéž prohledat a nakonec odcizit nalezené peníze. Tímto svým jednáním měli způsobit škodu přes 200 tisíc korun.

Na konci března měl dvaadvacetiletý muž společně s devětadvacetiletým mužem vniknout do objektu technické kontroly na Sokolovsku. Na čtyřech zaparkovaných vozidlech měli uříznout výfukové katalyzátory a ty odcizit. To měl dvaadvacetiletý muž o pár dní později opakovat. Měl vniknout na pozemek autoservisu a ze dvou zaparkovaných vozidel opět odříznout a odcizit výfukové katalyzátory. Z osmi zaparkovaných vozidel měli odcizit výfukové katalyzátory také v areálu autoservisu na Chebsku.

Loupeže se měl dvaadvacetiletý muž dopustit společně se stejně starým mužem na konci března poblíž Nejdku. V pozdních nočních hodinách měli přijít do recepce hotelu a pod pohrůžkou fyzického napadení chtít po recepční, aby jim otevřela pokladnu. To žena ze strachu o svůj život a zdraví učinila a dvojice poté měla odcizit finanční prostředky a z místa utéct.

Tímto svým jednáním měla skupina způsobit celkovou škodu přibližně 1,2 milionu korun.

Všemi případy se karlovarští kriminalisté intenzivně zabývali a v první polovině května se jim podařilo zadržet první podezřelé osoby. Provedeny byly také domovní prohlídky, při kterých se podařilo zajistit ruční nářadí, mobilní telefony, plynovou pistoli či různé oblečení nebo obuv. Policejním potápěčům se podařilo nalézt i batoh, který měli muži s sebou při krádežích.

Následně kriminalisté zahájili trestní stíhání šestice mužů ve věku 22, 22, 22, 23, 28 a 29 let, které obvinili ze spáchání přečinu krádeže. Dvaadvacetiletý muž, který figuroval ve všech případech, byl ještě obviněn ze spáchání přečinu poškození cizí věci a ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže. Třiadvacetiletý muž společně s dvaadvacetiletým mužem byli navíc obviněni ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže byl obviněn také další dvaadvacetiletý muž.

Kriminalisté se i nadále zabývají trestnou činností obviněných a pravděpodobně dojde k rozšíření jejich obvinění o další skutky.

Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na vzetí dvou dvaadvacetiletých obviněných mužů do vazby, který jej akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byli oba vzati do vazby.

V případě prokázání viny hrozí dvěma dvaadvacetiletým mužům trest odnětí svobody až na deset let. Mužům ve věku 22 a 23 let hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na pět let. Devětadvacetiletému muži a osmadvacetiletému muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na dva roky.

nprap. Jakub Kopřiva



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy