Karlovarský kraj: Naboural se do elektronické žákovské knížky

Policisté z Odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje sdělili mladistvému obvinění ze spáchání provinění neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

dezinfekce

Někteří pedagogové i rodiče žáků školy byli nemile překvapeni, když se přihlásili k systému elektronické žákovské knížky. Zjistili totiž, že žákům byla změněna klasifikace či přidány různé poznámky.

V době, kdy se o případu dozvěděli kriminalisté, čekal je nelehký úkol, kterým bylo zejména zjistit pachatele kybernetického útoku. K tomu totiž mohlo dojít z jakéhokoliv místa prostřednictvím sítě internet. Policisté provedli podrobnou analýzu provozně lokalizačních údajů z dotčených počítačových sítí a počítačových systému. Díky tomu byly zjištěny poznatky, které ukazovaly na konkrétní osobu. Důkazy proti konkrétní osobě získali kriminalisté i následným operativním rozpracováním včetně zajištění techniky, které užila osoba k provedení tohoto kybernetického útoku.

Takový kybernetický útok by se mladému muži nepodařilo uskutečnit, pokud by zaměstnanci základní školy jednali v souladu se zásadami bezpečného užívání počítačového systému.

V případě prokázání viny hrozí mladistvému trestní opatření odnětí svobody v délce jednoho roku. 

Ke kybernetickým útokům dochází stále častěji a velkou mírou se na tom podílejí samotní uživatelé sítě internet, kteří neužívají zásady pro hesla do jejich účtů.

Zásady pro hesla:
Hesla nikdy nikomu neposílejte přes internet (emailem apod.).
Hesla si nikam nepiště – zapamatujte si je.
Nepoužívejte stejné heslo k více službám najednou.
Nikdy nenechávejte heslo dlouho beze změny – pravidelně ho měňte.

Bezpečné heslo:
má minimálně 8 znaků (doporučeno 14) - malá písmena + velká písmena + číslice + speciální znak
není uhodnutelné (jako je jméno vašeho mazlíčka)
není snadno zjistitelné (jako je datum tvého narození)
není běžná posloupnost (jako je 12345, abcd)

prap. Bc. Michal Žáček
mjr. Mgr. Kateřina Böhmová


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy