Karlovarský kraj: Vylidňování kraje zpomaluje, zpátky chce každý třetí

Počet lidí, kteří z Karlovarského kraje odchází, pomalu ale jistě klesá. Mezikrajská migrace se od roku 2015 snížila zhruba o 62 %.

dezinfekce

Data se vyhodnocují podle trvalého bydliště, což je v případě mezikrajské migrace relativně nepřesná metrika, každopádně žádnou lepší v tuhle chvíli nemáme. Důležitější než dokonale přesná čísla je trend. A ten je už několik let po sobě pozitivní. 

Protože nemáme veřejnou vysokou školu, musíme počítat s tím, že každý rok odsud odejde zhruba 1000 studentů a studentek za studiem. To, že lidé odejdou studovat není problém, důležité je, aby se aspoň část v budoucnu vrátila domů. A právě o to se už skoro rok proaktivně snažíme.

Na kraji už od ledna 2024 funguje koordinátor pro podporu návratu. Jeho hlavním úkolem je aktivně lákat rodáky zpátky. Během prvního roku jsme dali dohromady strategii, vyjeli za rodáky a rodačkami do Prahy a Plzně, spustili jsme web domudokraje.cz, založili facebookovou skupinu Západočeští expati, začali sbírat další podrobnější data a v rámci Krajiny (prostoru Karlovarského kraje na KVIFF) jsme prezentovali příběhy úspěšných lidí, kteří se už vrátili.

Co nám říkají data

Hlavní bariéry návratu jsou už notoricky známé. Jde o pracovní příležitosti, nízké ohodnocení za práci, kvalita a dostupnost zdravotní péče, sociální situace, nižší kvalita a nedostupnost některých služeb nebo kvalita školství. Mnohem zajímavější je poměr mezi jednotlivými oblastmi. Významně nejdůležitější je dostupná a dobře placená práce. Pokud tu lidé najdou práci, případně budou moct pracovat na dálku, ostatní bariéry se jim budou překonávat výrazně snáz. 

Trochu jiný pohled

Náš průzkum odráží veřejné mínění, které často úplně neodpovídá realitě (více v článku). V případě našeho kraje je velmi vychýlené do nekonečna se opakujícími předsudky, které ve vedou k velmi nepřesnému označení „nejhorší kraj”.
Při bližším pohledu na data se ukazuje, že určitě máme co zlepšovat, ale život tady není výrazně horší než v ostatních periferiích Česka. A navíc máme pár věcí, které nám může spousta lidí závidět. 

Zpátky chce každý třetí

I přes to, že Karlovarský kraj je vnímaný v některých atributech negativně, existují i silné argumenty, proč tu lidé žijí a proč se stále častěji vracejí domů. Z průzkumu vyplývá, že cca 33 % původních rodáků a rodaček se plánuje vrátit. 

Hlavní motivací je pro ně dostupnější bydlení, nádherná příroda, nižší životní náklady, lepší možnosti sportovního vyžití, klidnější životní tempo i tzv. étos Sudet, což je fenomén, který potřebujeme ještě hlouběji prozkoumat. Každopádně tušíme, že sem lidi táhne zpátky i to, že tady mohou být prospěšní a přiložit ruku k dílu. 

Jaké je řešení?

Je jasné, že některé věci se nedají změnit ze dne na den. Ke zlepšení školství, zdravotnictví nebo sociální oblasti je potřeba dlouhodobá práce na komunální, krajské i celostátní úrovni. A na všechno jsou potřeba lidi i peníze.

Některé věci jsme ale schopní ovlivnit docela efektivně. Ať už jde o zlepšení pověsti Karlovarského kraje, nebo usnadnění příchodu těm, kteří nad ním uvažují.

Lepší, než si myslíme…


Data dlouhodobě ukazují, že v Karlovarském kraji se výrazně rozchází veřejné mínění s kvalitou života. Máme tendenci vnímat realitu podstatně hůř, než jaká doopravdy je. To platí pro téměř pro všechny oblasti. Víme, že život tady není vždycky lehký a často člověk potřebuje i velké odhodlání. Objektivně se tu ale žije lépe, než si myslíme. Proto jsme pro vás připravili seriál článků, ve kterých se dozvíte, jaké věci se za poslední dobu podařily. 

(Autorem textu je Matyáš Smutný - marketingový stratég Karlovarského kraje)



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy