Karlovy Vary: Alžbětiny lázně za sebou mají důležitou etapu obnovy

Karlovarské Alžbětiny lázně jsou významným lázeňským provozem, posledním fungujícím příkladem centrálního lázeňského domu v Karlových Varech. Jejich dlouhodobým problémem byl technický stav a především z něj vyplývající energetická náročnost objektu. Budova je nemovitou kulturní památkou a nachází se v městské památkové rezervaci.

dezinfekce

V těchto dnech byla dokončena výměna oken budovy, která si vyžádala celkem 33 milionů korun, 8 milionů činila dotace z programu MPO Úspory energie, náklady pro město tedy činí 25 milionů korun. Práce byly zahájeny v létě letošního roku. Vyměněno bylo 403 oken na fasádě a 102 oken na střeše, z toho třetina byla repasována, dvě třetiny jsou na míru zhotovené repliky. 

„Především je nezbytné poděkovat vedení města Karlovy Vary, které projekt podpořilo a dlouhodobě podporuje také fungování Alžbětiných lázní i v době covidu. Tento projekt nám umožní ušetřit až 29 % tepla, což může za topnou sezónu znamenat úsporu milionu korun. Musím vyseknout poklonu zhotovitelské společnosti ALBO okna – dveře s.r.o., která dokázala splnit náročný úkol za velice rozumnou cenu a v napjatém termínu,“ uvedl předseda představenstva společnosti Alžbětiny lázně, a.s., Ing. Václav Benedikt. 

Náměstek primátorky pro majetek města Miroslav Vaněk dodal: „Město se neváhá postavit čelem k potřebám svých organizací, Alžbětiny lázně vnímáme jako důležité zařízení, nejen pro místní, ale také pro návštěvníky města. Ale musíme se nutně zabývat jejich ekonomikou, aby dokázaly fungovat bez ztrát. Rekonstrukce oken k tomu jednoznačně přispívá, je to důležitý, i když ne poslední krok, který budova potřebuje. Určitě patří uznání předsedovi představenstva Alžbětiných lázní, že dokázal na tuto akci získat nezanedbatelnou dotaci a snížit tak náklady města.“

Výměnu oken už během provádění pozitivně kvitovali návštěvníci lázní, jak v dlouhodobém dotazníkovém šetření, které mezi svými klienty lázeňská společnost provádí, ale i v osobních rozhovorech. Uvítali například to, že ani přes studený podzim už čekání na procedury neznamená zimu a nepohodlí, oceňují vyšší celkovou pohodu při pobytu v objektu.

Alžbětiny lázně

Pseudobarokní lázeňská budova byla otevřena v roce 1906 jako tehdy nejmodernější a největší lázeňský dům v Karlových Varech. Pojmenované byly na památku zavražděné císařovny Alžběty zvané „Sisi“, manželky Františka Josefa I., která se v Karlových Varech léčila v roce 1892. Lázně od roku 2002 provozuje městská akciová společnost. Komplex poskytuje na 60 druhů léčebných procedur, ale sídlí v něm také lékařské ordinace. Dodnes zůstává nejdostupnějším lázeňským zařízením v Karlových Varech pro místní i návštěvníky. 

Alžbětiny však nejsou jen centrem medicínským, ale také společenským a kulturním. Mají společenský sál, ve kterém se konají významná jednání včetně zasedání zastupitelstva města, konference, semináře – například v neděli 27. listopadu tradiční, už 31. Historický seminář Karla Nejdla, ale slouží také pro kulturní akce jako je Mezinárodní folklorní festival, Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka, pro klubovou činnost, taneční kursy, školní akce, konají se tu podnikatelské konference, jako například letošní Byznys Mixér a podobně. 

Lázeňská budova také nabízí vyhledávané bazénové prostory, které opět využívají dětské i seniorské plavecké kluby, sportovní kluby handicapovaných sportovců, ale třeba také kurzy záchranářů nebo školy. 

Alžbětiny lázně nabízejí své zázemí a spolupráci také pořadatelům akcí v jejich parku – Smetanových sadech, jako jsou například tradiční festival světel Vary Září, Slavnosti vína, Karlovarský folklorní festival, Mezinárodní filmový festival, velikonoční trhy, Svatováclavské slavnosti, Putování s velrybou Varybou a další. 

Společnost dlouhodobě pracuje na projektu „Snadná cesta do lázní“, který propojuje organizace ve městě nabídkou vzájemnou nabídkou benefitní péče a služeb, a také umožňuje místním, včetně dětí a studentů „načuchávat si lázeňství“ – a případně také nacházet si zaměření, vzdělání a nakonec i zaměstnání v tomto oboru. 

V oblasti lázeňské medicíny a vědeckého výzkumu spolupracují Alžbětiny lázně jako jeden z největších poskytovatelů lázeňské péče s Institutem lázeňství a balneologie, v.v.i, v krajské strategii balneologie a lázeňství působí jako aplikační garant výzkumu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy