Karlovy Vary: Asistenční centrum funguje v Krajské knihovně (TV Západ)

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině začalo v Karlovarském kraji fungovat hned 1. března v KV Aréně. Během dvou měsíců prošlo centrem 12.732 uprchlíků z Ukrajiny. V počátcích se každodenně v centru odbavovalo několik stovek lidí.

dezinfekce

Postupné snižování počtu příchozích si po dvou měsících vynutilo změnu působení, navíc bylo potřeba uvolnit prostory stadionu pro původní účely. Od 1. května centrum sídlí v nových prostorách depozitáře Krajské knihovny. 

"Současný režim fungování asistenčního centra je pořád v režimu 24 hodin, sedm dní v týdnu, nicméně ty agendy registrační fungují pouze přes den, od 8 hodin do 15, protože ten denní příliv uprchlíků stále slábne, v prvních desítkách osob. My se bavíme o tom, zda-li v následujících týdnech budeme ještě více redukovat tu činnost tak, aby odpovídala tomu zájmu. To znamená, teď běží v tomto režimu, čas bychom anoncovali, pokud by ten pokles byl trvající, že bychom činnost asistenčního centra postupně ukončili a přesunuli registraci na jednotlivá pracoviště, zejména Cizineckou policii," naznačil případný další postup hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Přes 3,5 tisíce uprchlíků bylo prostřednictvím Krajského asistenčního centra dočasně ubytováno. Kraj ve spolupráci s dalšími organizacemi i soukromými subjekty musí řešit ubytovávání průběžně. 

"My dnes máme zmapováno, že na konci května nám skončí zhruba 500 lůžek k ubytování a do konce června dalších, tzn. jsme na nějaké tisícovce. Máme už ale vedle toho vytvořenou nějakou rezervní kapacitu, kterou víme, že budeme moci po 30. červnu využít, některou dlouhodobě a některou krátkodobě, přes letní měsíce, což jsou zejména Domovy mládeže střední škol. Přes léto také budeme řešit, jaká bude na konci prázdnin potřebná kapacita, protože předpokládáme, že někteří lidé už odcházejí zpátky anebo odcházejí někam jinam, takže podle těch reálných čísel budeme řešit tu další ubytovací kapacitu," přiblížil hejtman. 

S postupnou integrací cizinců má pomoci také nově spouštěný systém humanitární pomoci, jednotný pro všechny kraje. 

"My jsme dnes na pravidelné poradě s Ministerstvem vnitra byli seznámeni s novým modulem systému HUMPO (humanitární pomoci), který zobrazuje interaktivní mapu České republiky, kde si můžete až do podrobnosti Obcí s rozšířenou působností, rozklikat jednotlivé vrstvy, které se týkají počtu uprchlíků, které se týkají kapacity škol a školek, které se týkají zdravotní péče a její dostupnosti, a které se týkají dostupnosti trhu práce a ubytování," dodal hejtman Kulhánek. 

Systém začíná fungovat tento týden a jeho provoz má na starosti Hasičský záchranný sbor České republiky. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy